Index Vakbarát Hírportál

Megkezdődött a harc Hitler szülőházáért

2015. január 14., szerda 18:10

Az osztrák kormány meg akarja venni Hitler braunaui szülőházát, mert szeretné megakadályozni, hogy az épület újfasiszta zarándokhellyé váljon, írja az MTI. A belügyminisztérium 1972 óta főbérlője a Braunauban lévő 800 négyzetméteres ingatlannak, amelyet eddig különféle szervezeteknek adott bérbe.

A ház üresen áll azóta, hogy 2011-ben kiköltözött az addigi bérlő, egy mentális sérülteket foglalkoztató segélyszervezet. 

Jelenleg új bérlőt keresnek az ingatlanba, de ez nem könnyű, mert a bérleti szerződés kifejezetten tiltja, hogy "múzeumi célra vagy történelmi kontextusban" használják a házat, másrészt a névtelenségbe burkolózó tulajdonosnak is bele kell egyeznie a megállapodásba. Legutóbb azonban nem ez történt, amikor népfőiskolát és népsegélyezési központot akartak kialakítani a házban. Ez megfelelt az előírt társadalmi-oktatási céloknak, a tulajdonos azonban elutasította a javaslatot, mert nem vállalta a szükséges átalakítás költségeit.

Amennyiben a nő visszautasítja azt, az ingatlan kisajátítását is kilátásba helyezheti a minisztérium, amely a kisajátítás esetére vonatkozó szakértői véleményezést január végére várja.

Karl-Heinz Grundböck minisztériumi szóvivő kifejtette, hogy a kisajátítás a végső eszköz, és remélik, hogy megfelelő áron megegyezésre jutnak. Amint megérkezik a pozitív válasz a tulajdonostól, szakértővel becsültetik fel az ingatlan értékét.

Az elmúlt években egy orosz parlamenti képviselő megvásárolta volna a házat, hogy a földdel tegye egyenlővé, de ez nem volt lehetséges, mert a reneszánsz épület műemléki védelem alatt áll.

Rovatok