Index Vakbarát Hírportál

Megvan a december 28-án eltűnt repülőgép törzse

2015. január 14., szerda 15:47

Rátaláltak az AirAsia légitársaság lezuhant repülőgépének törzsére - jelentette be a szingapúri védelmi miniszter.

Ng Eng Hen a Facebook közösségi oldalon azt írta, hogy a keresésben részt vevő szingapúri hadihajó meghatározta a roncs helyét a Jávai-tengeren, mintegy három kilométerrel északkeletre attól a helytől, ahol korábban megtalálták a repülőgép farokrészét.

Swift Rescue nevű hajó távirányítású szerkezettel képeket készített, azokon látható a gép egyik szárnya, valamint a törzsön lévő felirat, a légitársaság jelmondatának ("Most már az egész világ repülhet") egy része.

Az indonéziai kutató-mentők hamarosan megkezdik a roncs kiemelését a tengerből. Feltehetően a géptörzsben található a baleset halálos áldozatainak többsége.

Eddig más helyszíneken ötven holttestet találtak. A gép fedélzetén 162-en tartózkodtak.

A gép repülési adatait és a pilótáknak a kabinban folytatott beszélgetését rögzítő két fekete dobozt is megtalálták már. Az AirAsia 8501-es járata december 28-án reggel indult el az indonéziai Surabayából Szingapúrba. A kapcsolat a géppel a felszállás után 42 perccel szakadt meg, amikor az Airbus a borneói Kalimantan és Jáva között repült. Az indonéz meteorológiai szolgálat elemzése szerint a katasztrófát a szélsőséges időjárási körülmények idézhették elő. (MTI)

Rovatok