Index Vakbarát Hírportál

Porosenko még több katonát mozgósít

2015. január 14., szerda 07:35

Petro Porosenko ukrán elnök kedden késő este tévébeszédet intézett az ukrán néphez, amiért aznap tíz civil életét oltotta ki egy autóbuszba becsapódott tüzérségi lövedék a kelet-ukrajnai Donyecktől délre fekvő Volnovaha település közelében egy ellenőrző pontnál. A támadásban 18-an megsebesültek, írta az MTI.

Porosenko közölte, hogy Ukrajna kész megvédeni saját földjét. Tavaly szeptember óta, amíg szüneteltek a hadműveletek, Ukrajna "megizmosodott", hetente százával kapott a hadsereg fegyvereket és haditechnikát - mondta az államfő, és bejelentette, hogy már szerdán aláírja az újabb mozgósításról szóló rendeletet, a hatóságok pedig forgalmi korlátozásokat foganatosítanak Donyec-medencében a szakadárok kezén lévő területek felé vezető utakon.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa határozottan elítélte kedden a tíz civil halálos áldozatot követelő, busz elleni támadást a kelet-ukrajnai Donyeck közelében, és követelte az eset elfogulatlan kivizsgálását, a tettesek felelősségre vonását.

A BT felszólította a szembenállókat a minszki egyezmények szigorú végrehajtására, amelyek előirányozzák a szeptember elején kötött tűzszünet betartását. A BT-nyilatkozat elfogadását állítólag Litvánia kezdeményezte.

Rovatok