Index Vakbarát Hírportál

Megtalálták az Iszlám Állam Algériában lefejezett áldozatát

2015. január 15., csütörtök 16:07

Megtalálták annak a francia turistának a holttestét Algériában, akit néhány hónappal ezelőtt elrabolt és lefejezett az Iszlám Állam terrorszervezet helyi csoportja, írja az MTI.

Az 55 éves Hervé Gourdelt szeptember 21-én fogta el a IÁ algériai csoportja, az Algériai Kalifátus Katonái nevű szervezet. Elengedéséért cserébe azt követelték Franciaországtól, hogy szüntesse be a szélsőséges szunnita harcosok hadállásaira mért légicsapásokat Irakban. Ezt a francia vezetés elutasította, a túravezetőként dolgozó Gourdelt pedig kivégezték, lefejezéséről videofelvételt is közzétettek.

Az AFP francia hírügynökség tájékoztatása szerint Gourdel holttestét három hónapos keresés után az algériai fővárostól 160 kilométerre délkeletre találták meg, nem messze attól a helytől, ahonnan elrabolták. Az algériai hadsereg nagy erőkkel kereste a túsz holttestét, közel 3 ezer katona vett részt az akcióban.

Az algériai hadsereg decemberben 22-én megölte Abdelmalek Gurit, az Algériai Kalifátus Katonáinak vezetőjét, akit az utóbbi években egy sor véres - a hadsereg és mások ellen elkövetett - merényletért tettek felelőssé.

Rovatok