Index Vakbarát Hírportál

Négy vezetőt is elküldtek Obama testőrségétől

2015. január 15., csütörtök 07:09

Lefokozták a Barack Obama biztonságáért felelős szolgálat, a Secret Service négy vezetőjét, miután a belbiztonsági minisztérium lefolytatta vizsgálatát az amerikai elnök rezidenciája és személye körül az elmúlt hónapokban történt incidensek miatt.

A négy vezető elmozdítását Joseph P. Clancy, a Sercet Service ügyvezető igazgatója közleményben jelentette be, írta az MTI. Clancy szerint a szolgálat munkájában "új személetre" van szükség, de rámutatott, hogy az érintett vezetők, akik mindannyian jogosultak a nyugállományba vonulásra, tovább maradhatnak a szolgálatnál vagy a belbiztonsági tárcánál, ha úgy kívánják.

Az intézkedés Paul Morrissey nyomozómunkáért, Dale Dupillo védelmi műveletekért, Mark Copanazzi műszaki felszerelésért valamint Jane Murphy kormányzati és közkapcsolatokért felelős aligazgatót érintik. A kiképzésért felelős aligazgató, Vic Erevia, aki egyúttal Obama személyi védelmének irányítója is volt, az elmúlt hetekben bejelentette visszavonulási szándékát.

A nyugállományból visszahívott Clancy, aki korábban az elnöki személyi védelem parancsnoka volt, októberben vette át a Secret Service igazgatását, miután elődje, Julia Pierson - az első nő ezen a poszton - lemondani kényszerült a szolgálat munkájának nyilvánosságra került több kínos hiányossága, de elsősorban amiatt, hogy egy veterán katona, Omar Gonzalez szeptember 19-én egy bicskával a zsebében képes volt bejutni a Fehér Házba.

A belbiztonsági minisztérium december 18-án megjelent jelentése megállapította, hogy a Sercet Service-nel alacsony színvonalú a szakmai morál és hogy a szolgálatnál határozott vezetésre van szükség. 

A dokumentum értelmében egyébként a Fehér Ház kerítését a lehető leggyorsabban le kell cserélni egy magasabbra, amelyben nem lehetnek a mászást megkönnyítő vízszintes fémrudak.

Rovatok