Index Vakbarát Hírportál

A németek nem tartanak a bevándorlóktól

2015. január 16., péntek 17:32

A német közszolgálati tévé, a ZDF pénteken publikált (az MTI meg szemlézett) egy felmérést a bevándorlással és az iszlámmal kapcsolatos német véleményekről. Eszerint a lakosság 58 százaléka egyáltalán nem tart attól, hogy az iszlám veszélyezteti a demokráciát. Ez a meggyőződés politikailag egyenletesen oszlik el, egyedül a parlamenten kívüli euroszkeptikus Alternatíva Németország hívei között vannak kétharmados többségben az iszlám miatt aggódók.

Jelenleg egyébként a német lakosság öt százalékát teszi ki a négymilliós, többségében szunnita muszlim közösség. A muszlim reprezentatív szervezetek egyébként szinte naponta szervezik a terrorizmust elítélő, a Charlie Hebdoval szimpatizáló akciókat, hogy minél élesebben elhatárolódjanak a szélsőséges irányzatoktól.

A félelem az iszlamista terrortól viszont a Charlie Hebdo-merénylet óta erősödött, jelenleg a németek 70 százaléka tart attól, hogy szélsőséges iszlamisták terrorcselekményt követhetnek el az országban – ez a mutató szeptemberben még csak 60 százalékon állt.

A néphangulat összetettségét jelzi viszont, hogy a németeket mélyen megosztja Angela Merkel kancellár kijelentése, mely szerint az iszlám Németország keresztény-zsidó gyökereivel egyenrangú szellemi erő. A ZDF vizsgálata szerint a lakosság 48 százaléka egyetért, 48 százaléka nem ért egyet ezzel az állítással, míg 4 százalék nem tud állást foglalni a kérdésben.

Rovatok