Index Vakbarát Hírportál

Zárva tartanak a zsidó iskolák Belgiumban és Amszterdamban

2015. január 16., péntek 09:49

Elővigyázatosságból zárva tart pénteken az egyetlen amszterdami ortodox zsidó iskola és az összes antwerpeni és brüsszeli iskola a csütörtök esti belgiumi terrorellenes akció miatt, írja a Háárec.

Az iskolák nem kaptak fenyegetést, de a vezetőik jobbnak látták nem kinyitni péntek reggel, miután csütörtök este a belga rendőrök lelőttek két feltételezett terroristát a belgiumi Verviers-ben.

A belga ügyészség péntek délelőtti sajtótájékoztatóján elmondták, hogy összesen 13 embert vettek őrizetbe és hallgattak ki a pénteki terrorellenes akciókban, többségüket Brüsszelben. Két további embert Franciaországban hallgattak ki a belga akciók ügyében, de ennél többet nem árultak el.

A Le Soir szerint megerősítették országszerte a rendőrségek, és különösen a brüsszeli főkapitányság épületének védelmét. A szövetségi rendőrfőkapitányság ugyanis állítólag nagyon komoly fenyegetéseket kapott.

A hollandiai zsidó iskolák és zsidó emlékhelyek – mint például az amszterdami Anna Frank-ház – már június óta extra védelmet kapnak az ország terrorelhárító szervezetének javaslatára.

A brüsszeli Zsidó Múzeumban májusban négy áldozatot követelő lövöldözés volt.

Rovatok