Index Vakbarát Hírportál

Az influenzajárvány már a szomszédban van

2015. január 17., szombat 10:46

Több európai országban már tombol az influenzajárvány, várhatóan néhány héten belül Magyarország is eléri a járványküszöböt a megbetegedések száma, írta Facebook oldalán az ÁNTSZ.

Főleg Európa nyugati és északi részén fokozódott az influenza aktivitása az elmúlt héten - áll az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és az Európai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (ECDC) közös influenza jelentésében. A január eleji adatok szerint Finnországban, Svédországban Angliában, Hollandiában, Portugáliában és Olaszországban már földrajzilag is kiterjedt a járvány.

Az ÁNTSZ azt javasolja, hogy aki oltással szeretne védekezni a kellemetlen tünetekkel, és akár súlyos szövődményekkel is járó betegség ellen, az még a napokban kérje az oltást, mert a védettség kialakulásához 1-2 hét kell.

Az ECDC és a WHO heti influenzajelentése az egyes országokban működő figyelőszolgálatok adatait összesíti. A figyelőszolgálatok adatai általában háziorvosok jelentésein alapulnak, akiknek az ellátási körzete a népesség legalább 1-5 százalékát lefedi. Az orvosok az influenzaszerű tünetekkel, vagy akut légúti fertőzéssel hozzájuk forduló betegek számáról szolgáltatnak információt a nemzeti központoknak. Ezeket az adatokat összesítik az Európai Figyelőszolgálati Rendszerben.

Rovatok