Index Vakbarát Hírportál

Meleg férfiak kivégzéséről közölt fotókat az IS

2015. január 17., szombat 10:52

Sokkoló felvételeket tett közzé az Iszlám Állam az interneten, a képeken többek között két férfi kivégzése látható, akiket egy magas épületről taszítottak a halálba, a bámészkodó tömeg szeme láttára. A férfiak állítólagos bűne az volt, hogy melegek voltak. Az eset valószínűleg az iraki Moszulban, az Iszlám Állam nem hivatalos fővárosában történt. 

Egy másik fotón egy házasságtöréssel vádolt nőt köveznek halálra. További képeken két tolvajt feszítenek keresztre, majd lövik közvetlen közelről fejbe, ami bevett gyakorlat az IS-ben a nyilvános kivégzéseken.  

A képeket a Justpaste.it képmegosztóra töltötték fel csütörtökön, onnan kezdték el terjeszteni a különböző, IS-hez kapcsolható közösségi médiás oldalak.  

Az IS által uralt területeken Irakban és Szíriában nem ritkák a nyilvános kivégzések. A Daily Beast Charles Lister tanulmányát idézi az Iszlám Államról:

A sária (iszlám törvény) szigorú változatának alkalmazása egyértelműen az IS kormányzásának központi eleme. Ez egyéb szabályok mellett magában foglalja a hudud kirovását (meghatározott iszlám büntetések súlyos bűnökért), a napi öt imán való részvétel kikényszerítését, a drogok, alkohol és dohány tiltását, a személyes megjelenés – beleértve a ruházatot – ellenőrzését, a szerencsejáték, a nem iszlám zene és a nemek keveredésének tiltását, illetve a kegyhelyek, szentélyek elpusztítását.

A képek az IS fejlett internetes kommunikációjába illeszkednek: nagy felbontásúak, jól komponáltak, azonnal tovább oszthatók. Bár propagandafelvételek, mégis azt tükrözik, milyen az élet az Iszlám Állam uralma alatt, emlékeztet a Daily Beast. Mi itt nem közöljük őket, de a DB oldalán megtekinthető néhány. Kattintás tényleg csak saját felelősségre!

Rovatok