Index Vakbarát Hírportál

Drogkereskedőket végeztek ki Indonéziában, Hollandia és Brazília visszahívta nagyköveteit

2015. január 18., vasárnap 08:05

Indonéziában kivégeztek hat drogkereskedőt, köztük öt külföldit: egy brazil, egy holland, egy nigériai, egy vietnami és egy malawi férfit, illetve egy indonéz nőt. Az ítéleteket vasárnap, helyi idő szerint röviddel éjfél után hajtották végre a Nusakambangan szigeten lévő börtönben. A kivégzések után Brazília és Hollandia is bejelentette, hogy visszahívja Jakartából nagykövetét, írja az MTI.

A halálos ítéleteket az után hajtották végre, hogy Joko Widodo indonéz elnök a múlt hónapban elutasította az elítéltek kegyelmi kérvényeit.

Az országunkban rendkívüli állapotok uralkodnak a drogcsempészet miatt. Nem fogok megkegyelmezni semmilyen elítélt drogkereskedőnek. Soha! Soha!

- indokolta döntését az államfő. 

Az indonéz elnök Dilma Rousseff brazil államfő közbenjárására sem volt hajlandó megkegyelmezni. A brazil elnök közvetlenül a kivégzések előtt is felhívta telefonon Widodót. A kivégzések után kiadott közleményben leszögezte, hogy a halálos ítélet végrehajtása nagyon kedvezőtlen hatással lesz a két ország kapcsolatára.

Hollandia is elítélte a kivégzéseket. Bert Koenders holland külügyminiszter leszögezte, hogy "ez egy kegyetlen és embertelen büntetés volt, amely felér az emberi méltóság és tisztesség elfogadhatatlan elutasításával".

Federica Mogherini, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője nagyon sajnálatosnak nevezte a kivégzéseket. Az EU nevében felszólította Jakartát, hogy vegye fontolóra a moratórium kihirdetését a halálos ítéletek végrehajtására.

Az indonéziai börtönökben és siralomházakban jelenleg 135 halálraítélt tartanak fogva, többségüket drogkereskedelem miatt ítéltek halálra. Közülük legalább 47-en külföldiek.

Rovatok