Index Vakbarát Hírportál

Egy iráni tábornokot is megölt az izraeli légicsapás

2015. január 19., hétfő 15:27

Az iráni forradalmi gárda egyik tábornoka és még öt iráni katona, valamint a Hezbollah libanoni radikális síita szervezet hat fegyverese halt meg egy izraeli légicsapásban Szíria területén – jelentette az MTI.

A vasárnap a Golán-fennsíkon fekvő el-Kuneitra ellen végrehajtott támadás halottjai között van Imád Mugníjének, a Hezbollah 2008-ban meggyilkolt volt katonai parancsnokának a fia is. A katonák felderítő műveletet hajtottak végre. A támadás kiváltotta a Hezbollah híveinek haragját, de elemzők nem tartanak a háború kiszélesedésétől.

Az eddigi legsúlyosabb

Ez az egyik legsúlyosabb csapás a Hezbollahra a szíriai háború kezdete óta, amiben a szervezet Bassár el-Aszad elnök oldalán harcol a lázadók ellen. Imád Mugníje mellett a légicsapásban meghalt Mohamed Ísza, az iraki és szíriai hadműveletek egyik vezetője és a Hezbollah négy másik tagja – közölte a síita fegyveres szervezethez közel álló egyik vezető.

Egy izraeli biztonsági vezető vasárnap közölte, hogy aznap helikopterről légicsapást intéztek a zsidó állam elleni támadásra készülő "terrorista elemekre". A légicsapás következtében nőtt a feszültség Libanonban, ahol a hadsereg fokozta a járőrözést Izraellel közös határán.

Nem kommentálták

Izrael, ami a befolyásos libanoni szervezetnek szánt fegyverszállításokat akarja megakadályozni, több légicsapást is hajtott már végre Szíriában. A Hezbollah vezetői nem kommentálták nyilvánosan a vasárnapi légitámadást, a szervezet televíziója, az al-Manár a Közel-Kelet biztonságát fenyegető kockázatos kalandnak nevezte az izraeli katonai lépést.

Az eredetileg a zsidó állam elleni harcra összpontosító Hezbollah aktívan részt vesz a szíriai harcokban a kormányerők oldalán. Erőit alaposan lekötik a harcok, és a szíriai konfliktus miatt Libanon helyzete meglehetősen kényes, így a Hezbollah aligha nyit újabb frontot Izrael ellen. Így elemzők szerint várhatóan olyan reagálást talál majd, amely nem vezet nyílt ellenségeskedéshez.

Rovatok