Index Vakbarát Hírportál

Megmenekült a francia elnök

2015. január 19., hétfő 12:10

Egy terrortámadásban mindig szükség van vezetőre, és ezt az igényt mi sem jelzi jobban, hogy hiába halmoztak hibát hibára a francia hatóságok a Charlie Hebdo támadóinak üldözésénél, Francois Hollande népszerűsége rekordmértékben megugrott. Az MTI által idézett BVA közvélemény-kutató intézet  felmérése alapján 21 százalékot javult, így már 40 pontos az államfő támogatottsága. Azaz kis politikai cinizmussal azt mondhatjuk, hogy a terroristák lényegében megmentették Hollande elnökségét. 

Hasonlóan gyors és nagy támogatottság-növekedést korábban csak Francois Mitterrand elnök ért el, közvetlenül az 1991-es öbölháború előtt, az ő népszerűsége akkor 19 százalékponttal ugrott meg.    

A sokk miatti nemzeti összefogásból a 2014 áprilisában kinevezett Manuel Valls miniszterelnök is profitálni tudott: népszerűsége hat százalékponttal, nő 44-re nőtt decemberhez képest. Egy másik közvélemény-kutató, az Odoxa szerint a franciák 58 százaléka "jó miniszterelnöknek" tartja Vallsot, ennél az intézetnél 13 százalékot javult december óta a mutatója.

Rovatok