Index Vakbarát Hírportál

Bezárják a Hradzsint az Auschwitz-megemlékezésre

2015. január 20., kedd 09:45

Szigorú biztonsági intézkedéseket foganatosítottak Prágában abból az alkalomból, hogy a jövő hétfőn és kedden a cseh fővárosban nemzetközi megemlékezést tartanak az auschwitzi koncentrációs tábor felszabadításának 70. évfordulója alkalmával, írja az MTI.

A rendezvény alkalmával két napra lezárják az egész Hradzsint, a Várnegyedet, amely a cseh főváros leglátogatottabb turisztikai célpontja – közölte a cseh elnöki iroda kedden Prágában. 

A várőrséget már a múlt hét közepén megerősítették, s a turisták a napokban a rendőrök mellett a Hradzsin több pontján terepszínű katonai gyakorlóruhás, géppisztollyal felfegyverzett járőrökkel is találkozhatnak.

A Let My People Live elnevezésű akcióra, amelyet az Európai Zsidó Kongresszus szervez és finanszíroz, egyebek között Martin Schulznak, az Európai Parlament elnökének a védnöksége alatt mintegy 500 vendéget várnak Prágába - jelentette a cseh közszolgálati televízió.

Sobotka nyilatkozata szerint a prágai fórummal és a terezíni kegyeleti aktussal a cseh vezetés a Terezíni nyilatkozatról kíván megemlékezni, amelyet 2009-ben Csehország uniós elnöksége idején fogadott el majdnem félszáz ország. A nyilatkozat a holokauszt következményeinek a felszámolásával foglalkozik.

Az első napon (január 26.) Prágában a résztvevők egyebek között megvitatják az antiszemitizmus, illetve az Európában lévő zsinagógák elleni terrorista támadások problémáját. A második napon (január 27.) a politikusok először a Hradzsinban találkoznak, majd a prágai várból Terezínbe mennek, ahol sor kerülne a megemlékezésre.

Rovatok