Index Vakbarát Hírportál

Kivégezne két japán túszt az Iszlám Állam

2015. január 20., kedd 08:36

Két japán túsz megölésével fenyegetőzik egy videón az Iszlám Állam, írja az MTI. A felvételt az interneten tették közzé, 72 órán belül 200 millió dollár váltságdíjat követelnek.

Az Iszlám Állam al-Furkan nevű médiacsoportja által készített felvétel, amelyet a szélsőséges szunnita szervezettel kapcsolatba hozható weboldalakra tettek fel, a terrorszervezet korábbi túszairól közzétett fenyegetések mintáját követi.

Két japán túsz megölésével fenyegetőzik az Iszlám Állam

A felvételen beszélő férfi hangja pedig hasonlít annak a brit szélsőségesnek a hangjára, aki már szerepelt az Irak és Szíria mintegy harmadát ellenőrző terrorszervezet korábbi – lefejezésekről készített – videóin.

A mostani képsorokon látható, ismét narancsszínű kezeslábasba öltöztetett két foglyot Goto Jogo Kendzsi és Jukava Haruna néven mutatják be.

A japán hatóságok egyelőre nem kommentálták a videót. Abe Sindzó japán miniszterelnök hatnapos közel-keleti látogatásának részeként Jeruzsálemben tartózkodik. 2,5 milliárd dollár nem katonai segítséget ígért a régiónak, és az Iszlám Állam ellen küzdő országoknak 200 milliót, emlékeztet a BBC.

A japán miniszterelnök szerint mérhetetlen kárt szenvedne a világ, ha a terrorizmus elterjedne a régióban.

ENSZ becslése szerint tavaly összesen 35-45 millió dollárt gyűjthetett így be túszokért kapott váltságdíjként a radikális szervezet. A kiugróan magas, 200 milliós váltságdíj arra az összegre utalhat, amit Abe Sindzó az Iszlám Állam ellen küzdő országoknak ajánlott fel.

Rovatok