Index Vakbarát Hírportál

Párizsi merénylet: négyen bíróság előtt

2015. január 20., kedd 08:18

Vádemelési javaslattal bíróság elé állítottak kedden négy, 22 és 28 év közötti gyanúsítottat a 17 halálos áldozatot követelő párizsi merényletekkel összefüggésben – írja a Francia Köztársaság államügyésze nyomán az MTI.

A négy férfit a péntekre virradó éjjel Párizs térségében végrehajtott rendőrségi akciók során fogták el további nyolc emberrel együtt, hogy kihallgassák őket. Feltételezhető, hogy logisztikai segítséget adtak Amédy Coulibalynak.

Coulibaly egy nappal a Charlie Hebdo szatirikus lap szerkesztősége ellen elkövetett véres terrortámadás után megölt egy rendőrnőt Montrouge-ban, majd a következő napon túszokat ejtett egy párizsi kóserboltban, és ott négy embert agyonlőtt.

Eközben Németországban újabb 13 helyszínen tartottak házkutatást kedd hajnalban Berlinben, Brandenburgban és Thüringia tartományban egy berlini iszlamista sejt elleni nyomozással összefüggésben – közölte a berlini rendőrség.

Az intézkedések ezúttal két vádlott, Ismet D. és Emin F. közvetlen kapcsolatai ellen irányulnak.

A német lapok szombaton arról írtak, hogy a január eleji párizsi merényletek nyomán szélsőséges iszlamisták terrortámadásaitól tartanak a német hatóságok, a célpontok pályaudvarok lehetnek, és akár az iszlamofób Európai Hazafiak a Nyugat Iszlamizálódása Ellen (Pegida) nevű mozgalom felvonulásain is merénylet történhet.

A keddi rendőrségi közlés szerint ugyanakkor a korábbi, pénteki házkutatásokon gyűjtött bizonyítékok nem adnak fogódzót arra vonatkozóan, hogy Németországban valakik terrorcselekményre készülnének.

Rovatok