Index Vakbarát Hírportál

Irán nem bővítette atomprogramját

2015. január 21., szerda 06:46

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) jelentése szerint Irán tartja a szavát, és nem bővítette olyan irányú tevékenységeit, amelyek révén nukleáris fegyver birtokába juthatna, mialatt tárgyalásokat folytat a nagyhatalmakkal az atomprogramjáról szóló tartós megállapodásról, írta az MTI. 

Megfigyelők szerint az ENSZ égisze alá tartozó NAÜ kedvező jelentése hasznára lehet a washingtoni Fehér Háznak, mert alátámasztja álláspontját, miszerint Irán komolyan veszi a tárgyalásokat.

Az amerikai kormány igyekszik elejét venni annak, hogy a törvényhozás az iszlám köztársaság elleni újabb büntetőintézkedéseket fogadjon el. Barack Obama elnök szerint egy ilyen lépés megtorpedózná a hatok - az ENSZ Biztonsági Tanácsának öt állandó tagja és Németország - tárgyalásait Iránnal.

Az egyeztetések jelenleg is tartanak, a cél, hogy márciusra keretmegállapodás, júniusra pedig átfogó hosszú távú egyezség jöjjön létre Teherán sokat vitatott atomprogramjáról.

Irán azt hangoztatja, hogy nukleáris programja kizárólag békés célokat szolgál, a Nyugat azonban attól tart, hogy ennek leple alatt az iszlám köztársaság atomfegyver birtokába akar jutni.

Rovatok