Index Vakbarát Hírportál

Észak mellett agitált, ezért börtönbe küldik a dél-koreai szélsőbalos parlamenti képviselőt

2015. január 22., csütörtök 17:43

Kilenc év börtönre ítélt a dél-koreai legfelsőbb bíróság egy volt szélsőbaloldali parlamenti képviselőt, aki az ítélet szerint 2013-ban egy titkos szélsőbaloldali gyűlésen a szöuli kormány elleni lázadásra buzdított, írja az MTI.

Az 53 éves Li Szok Ki egykori képviselő arra szólította fel mintegy 130 fős hallgatóságát a gyűlésen, hogy egy Észak-Korea elleni háború kitörése esetén

fegyverrel támadjanak kulcsfontosságú dél-koreai létesítmények ellen, és rongálják meg az ország kommunikációs és vasúti infrastruktúráját.

Li konkrét célpontokat is felvetett, és a gyűlés résztvevői azt is megvitatták, hogy internetről beszerzett információk alapján bombát és fegyvereket barkácsoljanak maguknak.

Korábban egyébként a poltikust 12 év börtönre akarták ítélni, de augusztusban a szöuli fellebbviteli bíróság kilenc évre mérsékelte a büntetés időtartamát, mivel nem látta megalapozottnak az összeesküvés megtörténtét.

Li Szok Ki volt az első olyan dél-koreai parlamenti képviselő, akit hivatali ideje alatt ilyen súlyos vádakkal ítéltek el. Az ügyben további hat ember ítéltek rövidebb szabadságvesztésre.

Li és pártja ügye komoly politikai és médiavitát keltett Dél-Koreában, egyebek között azért, mert az eljárás során a vitatott 1948-as nemzetbiztonsági törvényt alkalmazták, amely az Észak-Koreával való szimpatizálást is bünteti. Jogvédők a szólás- és gyülekezési szabadság korlátozásaként értékelték a lépéseket.

Rovatok