Index Vakbarát Hírportál

Szétbarmolták Tutanhamon maszkját

2015. január 22., csütörtök 18:33

Kárt tettek Tutanhamon fáraó világhírű, kék-arany színű halotti maszkjában, a több mint 3300 éves műtárgy szakállát ugyanis epoxi ragasztóval illesztették vissza, miután - vélhetően tisztítás közben - letörték azt, majd amikor a ragasztó maradványait megpróbálták spatulával eltávolítani, karcolásokat ejtettek rajta - közölték a kairói Egyiptomi Múzeum restaurátorai.

Az Egyiptomi Múzeum legféltettebb kincsei közé tartozó halotti maszk tavalyi megrongálódásának pontos időpontjára és mikéntjére az intézmény restaurátorai különféle magyarázatokat adtak, jelenti az MTI. Nem világos, hogy a stilizált szakáll a műtárgy tisztításakor sérült meg, vagy esetleg azért távolították el, mert meglazult.

A letört darabot feltehetően felsőbb utasításra kellett gyorsan visszailleszteni, ezért választhatták az erre teljesen alkalmatlan epoxi ragasztót. Az epoxi ugyanis kő- vagy fémfelületek ragasztására való, és semmiképpen nem szabadott volna a halotti maszk helyreállítása során felhasználni - hangsúlyozta az egyik restaurátor.

A beavatkozás következményeként a korábban pontosan illeszkedő szakáll és arc között egy rés figyelhető meg, amelyet átlátszó sárga réteg tölt ki.

Egy másik restaurátor, aki jelen volt a műveletnél, elmondta: az epoxi ragasztó a fáraó arcára is rászáradt, azért azt spatulával távolították el, megkarcolva a maszkot.

Tutanhamon halotti maszkját Howard Carter és George Herbert brit régészek fedezték fel 1922-ben a fiatalon elhunyt fáraó csaknem érintetlen sírjának feltárásakor.

Az egyiptomi turizmus, amely egykor az ország gazdaságának egyik motorja volt, éppen újjáéledőben van a Hoszni Mubarak elnök bukását hozó, 2011-es forradalom után. Ebben komoly szerepük van a múzeumoknak és a frissen megnyitott ókori síroknak.     Az Egyiptomi Múzeum ennek ellenére 1902-es megnyitása óta nem esett át számottevő korszerűsítésen, és a Tutanhamon-kiállítás átköltöztetését a 2018-ban megnyitni tervezett Nagy Egyiptomi Múzeumba sem jelentették még be hivatalosan.

A maszk megrongálásáról sem a Régészeti Minisztérium, sem a múzeum vezetése nem nyilatkozott hivatalosan.

Rovatok