Index Vakbarát Hírportál

Döntött az alkotmánybíróság: el lehet venni egy terroristától az állampolgárságát

2015. január 23., péntek 17:13

Franciaország alkotmánybírósága elveszi egy honosított francia dzsihádista állampolgárságát, írja a France 24. A legfelsőbb bíróság visszautasította a francia-marokkói Ahmed Sahnouni ügyvédjének fellebbezését, és visszavonta tőle a francia állampolgárságot.

Sahnounit 2003-ban honosították Franciaországban, majd 2013 márciusában hét év börtönre ítélték egy terrorista szervezetben való szerepéért, végül két hónappal később állampolgárságától is megfosztották.

Sahnouni ügyvédje szerint a döntés alkotmányellenes, és megtöri a francia származásúak, valamint a honosítottak közti egyenlőséget. Azzal érvel, hogy a francia polgári törvénykönyv 25. paragrafusa kimondja ugyan, hogy elvehetik azoknak az állampolgárságát, akiket a terrorcselekmények vádja sújt, ez azonban szembemegy a francia emberi és polgári jogok nyilatkozatával, amelynek 6. paragrafusa szerint mindenkit ugyanazok a jogok illetnek meg – legyen szó védelemről vagy büntetésről.

Pénteken az alkotmánybíróság azonban kijelentette, hogy a terrorcselekmények vádja mindenkit kizár az egyenlő bánásmódból.

Amennyiben Sahnounit meg is tudják fosztani az állampolgárságától, a francia hatóságoknak még mindig meg kell találni annak a jogi útját, hogy eltávolíthassák az országból – írja a France 24. Úgy tudni, Marokkó korábban már kezdeményezte a dzsihádista kiadatását.

1998 óta – amikor a törvény életbe lépett – mindössze nyolc főt fosztottak meg francia állampolgárságától. Egy felmérés szerint a franciák 81 százaléka támogatja, hogy a terrorista cselekmények elkövetőit megfosszák állampolgárságuktól – különösképp a Charlie Hebdo szerkesztőségében és a francia kóserboltban történtek után.

Rovatok