Index Vakbarát Hírportál

Obama: mindannyiunk fontos kötelessége az antiszemitizmus ellen harc

2015. január 23., péntek 00:23

Az amerikai elnök az ENSZ Közgyűlésének az antiszemitizmusról tartott tanácskozására adott ki közleményt, amiben az antiszemitizmus minden formáját elítélte.

Barack Obama a pluralizmust, a sokszínűséget valamint a vallás- és a szólásszabadságot említette meg a féltett értékek között.

Amikor az zsidók emberi és alapvető szabadságjogait elnyomják, gyakran más kisebbségek és rétegek jogai és szabadságai sem maradnak el messze az elnyomatásban. Mindezen okok miatt az antiszemitizmus elleni harc mindannyiunk számára fontos kötelesség. Minden országnak, minden régiónak és minden közösségnek ki kell vennie belőle a részét.

A 37 ENSZ-tagállam - köztük az Egyesült Államok, Izrael és az összes EU-ország - kezdeményezésére összehívott közgyűlési tanácskozáson Bernard-Henri Levy francia filozófus összefogást sürgetett a zsidógyűlölet ellen. Indítványozta, hogy jövőre is, utána pedig kétévente tartsanak konferenciát. Michael Roth német Európa-ügyi államminiszter szerint a hangosan és agresszívan teret nyerő antiszemitizmus az egész társadalom számára veszélyt jelent, ezért Németország - a holokauszt miatti felelőssége, a zéró tolerancia miatt - mindig élen jár majd az ellene folytatott harcban.

Bogyay Katalin magyar ENSZ-nagykövet elmondta, hogy a magyar kormány is a zéró tolerancia elvét alkalmazza a gyűlöletbeszéd és -cselekmények ellen, beleértve az antiszemita incidenseket.

Az antiszemitizmus kihívást jelent a demokrácia és az emberi jogok alapértékei ellen, egyben nyilvánvaló fenyegetés a társadalmainkra nézve.

Kitért arra, hogy a magyar kormány ezzel kapcsoltban a bűnüldözés és a törvényalkotás, a holokauszt-oktatás és az emlékezés terén, valamint a zsidó kultúra újraélesztése érdekében egy sor fontos jogi szakpolitikai intézkedést tett. Felhívta a figyelmet arra, hogy márciustól Magyarország fogja betölteni a Nemzetközi Holokauszt Emlékezet Szövetség (IHRA) soros elnökségét, ebben a minőségében pedig három fő célt tűz maga elé: az antiszemitizmus elleni harcot, a holokauszt-oktatást és roma népirtás tudatosításának előmozdítását.

A tanácskozáson Abdalláh al-Mualimi, szaúd-arábiai ENSZ-nagykövet is felszólalt, aki az 57 tagállamot tömörítő Iszlám Együttműködés Szervezete nevében kijelentette, hogy a muszlim országok elítélnek minden olyan kijelentést és tettet, amely gyűlölethez, antiszemitizmushoz és iszlamofóbiához vezet. A nem hivatalos tanácskozáson a 193 ENSZ-tagállam mintegy fele vett részt.

Rovatok