Index Vakbarát Hírportál

Videón látszik az egyik japán túsz holtteste

2015. január 24., szombat 20:19

Japán hivatalos közleményt adott ki, ami szerint ellenőrzik annak a videónak a hitelességét, amiben az Iszlám Állam által fogvatartott két japán állampolgár egyikét kivégzik. Sinzó Abe japán miniszterelnök abszurdnak és megbocsáthatatlannak nevezte a videót, és azt mondta, "nem fognak a terroristák játékszabályai szerint játszani" – írja a BBC.

Az IÁ kedden töltött fel a netre egy videót, amiben 200 millió dollárt követeltek 72 órán belül azért cserébe, hogy életben hagyják a két japán túszt, Jukava Harunát és Goto Kendzsit. A váltságdíj egyébként megegyezik azzal az összeggel, amelyet a japánok nem katonai segélyként ajánlottak fel az IÁ ellen harcoló nyugati országoknak.

A felvételen Goto egy képet tart, amin Jakuva holtteste látható. A videóban Goto elmondja, hogy az IÁ már nem akar pénzt, viszont belemennének egy túszcserébe. Az amerikai nemzetbiztonság a japánokkal együttműködve vizsgálja a videó hitelességét.

Az egyelőre nem teljesen biztos, hogy a videó valóban az IÁ-tól származik, hiszen a korábbi videóktól eltérően ezen nem látható az IÁ logója, valamint a videó csak hangot tartalmaz, mozgókép nincs benne.

Goto Kendzsi híres szabadúszó újságíró és dokumentumfilmes, Jukava pedig a Szabad Szíriai Hadsereg mellett utazva készített képeket és videókat.

Rovatok