Index Vakbarát Hírportál

60 millióan retteghetnek a téltől

2015. január 25., vasárnap 22:32

Hatvanmillió amerikait fenyeget az a téli vihar, amely a meteorológiai előrejelzések szerint hétfőn söpör majd végig az Egyesült Államok északkeleti partvidékén – írja az MTI.

A Maine és Indiana államoktól Marylandig terjedő övezetben a lakosságot arra figyelmeztették, hogy heves hóvihar és kemény téli idő várható. A legsúlyosabb Bostonban és New Yorkban lehet a helyzet; itt arra számítanak, hogy hétfő délutántól 61 centiméteres hóréteg is kialakulhat.

A havazás várhatóan komoly fennakadást fog hozni a közúti és a légi közlekedésben.

Hatalmas havat várnak New Yorkban

New York polgármestere, Bill de Blasio vasárnap azt mondta, hogy a város fennállásának egyik legsúlyosabb vihara várható; a hétfő esti csúcsforgalom idején érkező vihar akár 91 centiméter havat is hozhat. A hatóságok felkészültek a havazásra, de a hókotróknak több mint 9600 kilométernyi utat kell takarítaniuk – ez a New York–Los Angeles távolság kétszerese. Az állam 1806 hókotróval és 126 ezer tonna sóval várja a vihart, a Nemzeti Gárda 70 katonával és 20 járművel készül.

Az óvintézkedésekre nagy szükség lehet, mert Andrew Cuomo, New York állam kormányzója arról beszélt, hogy a közlekedésben és a közművek működésében komolyabb zavarokra lehet számítani. Ez nemcsak az államra érvényes, hanem az egész régióra, és nemcsak az utakra, hanem a légi közlekedésre is. Az American Airlines több járatát is törölte; többek között a New York–London járatot is leállították. Más légitársaságok várhatóan hétfőn és kedden jelentenek majd be hasonló intézkedéseket.

Ami még várható: hóesés, ezzel járó vészhelyzetek, óránként 90-104 kilométeres széllökések, a kidőlő fák és villanyoszlopok miatt megszakadó áramellátás, illetve a tengerpartokon komolyabb áradások. A vihar a legfrissebb előrejelzések szerint egészen szerda reggelig tarthat.

Rovatok