Index Vakbarát Hírportál

Felháborító a náciról elnevezett gigahajó

2015. január 25., vasárnap 20:57

Holland és brit zsidó vezetők felháborítónak tartják, hogy nemrég megérkezett Rotterdam kikötőjébe a világ egyik legnagyobb hajója, amit Pieter Scheltéről, egy náci háborús bűnösről neveztek el. A hajót nyílt tengeren végzett ipari munkákhoz és fejlesztésekhez használnák. A Dél-Koreában épült, 382 méter hosszú, 48 ezer tonna teherbírású járműre eddig 1,7 milliárd dollárt költöttek.

A hajót azért nevezték el Pieter Scheltéről, mert ő volt Edward Heerema, a hajót gyártató Allseas tulajdonosának apja. Schelte maga is hajógyártó mérnökként dolgozott, de 1943-ban belépett a Waffen-SS-be. Ezért három év börtönre ítélték, de a bíróság másfél év után szabadon engedte, az ellenállásban nyújtott fontos érdemeire hivatkozva.

A zsidó vezetőknek azért nem tetszik a név, mert szerintük érthetetlen, miért neveznek el egy hajót egy háborús bűnösről, főleg azok után, hogy nemrég terroristák ütöttek rajta egy párizsi kóserbolton, illetve nemrég ünnepelték Auschwitz felszabadításának hetvenedik évfordulóját is. Ehhez képest egy náciról elnevezni egy hajót tényleg provokációnak tűnhet.

[Az időzítés] véletlen egybeesés volt, ez biztos, de ez mutatja, milyen időket élünk. Elvesztettük a hajó nevének megváltoztatásáért vívott küzdelmet, úgyhogy most ehetjük a kefét.

– mondta a Guardiannek Esther Voet, az izraeli Információs és Dokumentációs Központ igazgatója.

Rovatok