Index Vakbarát Hírportál

Hat síelőt ölt meg egy lavina az Alpokban

2015. január 25., vasárnap 14:13

Hat francia síelő életét vesztette a francia Alpokban, a Queyras hegységben, miután elsodorta őket egy lavina - közölték vasárnap a hegyi mentők. Az MTI híre szerint valamennyien a francia alpesi síklub tagjai voltak, tapasztalt síelők.

Az 50 és 70 év közötti négy férfi és két nő szombat reggel indult el sítalpon kirándulni. A Ceillac nevű síparadicsomtól indultak visszafelé, amikor elsodorta őket a lavina. Dél tájban kellett volna visszaérniük, de mivel nem érkeztek meg a megbeszélt időpontban, ismerőseik jelezték eltűnésüket a hatóságoknak. Amikor a síelők elindultak, derűs idő volt és a lavina veszély 3-as erősségű volt az öt fokozatú skálán.

Három holttestet már az éjszaka folyamán megtaláltak a hegyi mentők, de a keresést 1 órakor felfüggesztették a meteorológiai körülmények miatt, amely „veszélyessé tette a munkájukat” – közölte Pierre Besnard prefektus. Néhány órával később a másik három holttestet is megtalálta a brianconi csendőrség a 2500 méter magasan fekvő Bachas völgyben.

Az idei szezon kezdete óta 11 embert sodort el lavina a francia Alpokban a helyi hatóságok szerint. Évente átlagosan harmincan vesztik életüket lavina miatt Franciaországban.

Rovatok