Index Vakbarát Hírportál

Rendkívüli ülés Ukrajna miatt

2015. január 25., vasárnap 19:18

Csütörtökre rendkívüli ülésre hívta össze az Európai Unió tagállamainak külügyminisztereit az Ukrajnában kiújult harcok miatt Frederica Mogherini, az unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője – írja az MTI.

Korábban Lettország, mint az EU soros elnökeke vasárnap azt kérte, hívják össze az Európai Tanács rendkívüli ülését. Ennek oka a mariupoli tüzérségi támadás volt; az akcióban 29-en meghaltak, két embert őrizetbe vettek. A Twitter-üzenetében Mogherini is utalt a szombati támadásra, amiért az előző napi közleményében az oroszbarát szakadárokat hibáztatta.

Ukrajna keleti részén az elmúlt napokban ismét fellángoltak a harcok az oroszbarát szakadárok és az ukrán hadsereg között. Kijev szerint a támadások mögött a szakadárok állnak, akiket az orosz reguláris erők is támogatnak. Moszkva ezt tagadja; szerintük Kijevé a felelősség a történtekért. A szakadárok közben közölték, hogy nem folytatják a tűzszüneti tárgyalásokat, viszont nagyszabású támadást indítanak.

További szankciókkal fenyegetnek

Mogherini, mint az EU külügyi főképviselője egy múlt héten nyilvánosságra került feljegyzés szerint még azt javasolta az uniós államoknak, hogy az ukrán válság rendezése érdekében fontolják meg a nyitást Oroszország felé, és diplomáciai közeledéssel próbálják megbékíteni Moszkvát. Ehhez képest szombaton már arra szólította föl Moszkvát, hogy a befolyását felhasználva próbáljon hatni a szakadárokra. Mogherini azt is megjegyezte, hogy ha kiújulnak a harcok, az az EU és Oroszország kapcsolatainak jelentős romlásával fog járni.

Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke bírálta az Oroszország megbékítésére vonatkozó megalkuvási politikát, mert szerinte ez csak még nagyobb erőszakra sarkallja az agresszort. 

Ideje erősíteni a fellépésünkön, mégpedig a száraz tények, nem pedig illúziók alapján.

– írta Tusk szombaton a Twitteren.

A Moszkvával szemben szintén bizalmatlan Lettország külügyi közleménye azt írja: az agresszió szervezőinek tudniuk kell, a nemzetközi közösség határozottan és keményen fog reagálni a konfliktus további kiéleződésére.

Több megfigyelő kitért rá, hogy Tusk és Lettország igazi héjáknak számítanak az Oroszországról és az ukrán válságról szóló uniós vitákban. Tusk szóvivője azt mondta, az EU-nak újra kell gondolnia Oroszország-politikáját, de Tusk nyilatkozatával nem akart elébe vágni a felülvizsgálat eredményeinek.

Rovatok