Index Vakbarát Hírportál

Történelmi hóviharra készül Amerika

2015. január 26., hétfő 22:06

Történelmi mértékű hóviharra készülnek az Egyesült Államok keleti partján, amit helyi idő szerint hétfő este érhet el a Juno névre keresztelt vihar. A 400 km-es sávban elterjedő vihar akár 58 millió embert is érinthet.

 A National Weather Service, ami nem a költői túlzásról ismert, a történelmi és az életveszélyes jelzőket használta a viharra. Éppen ezért New Yorkban este 11-től kihajtási tilalom lesz a személygépjárművekre, de a polgármester Bill de Blasio mindenkit arra kért, maradjon otthon, mert az éjszaka folyamán egyre csökken majd az elérhető tömegközlekedési járatok száma, a New York-i metró forgalmát ugyanis este 8-tól korlátozni fogják.

A történelmi havazással pedig nem viccelt, tényleg úgy készülnek, hogy a 2006-os, 68 centis rekordmennyiségnél több hó eshet.

Négy államban, Connecticutban, New Yorkban, New Jersey-ben és Massachusettsben szükségállapotot rendeltek el. Philadelphiában este hattól lesz vészhelyzet a hó miatt. Összességében Maryland államtól egészen Maine-ig, illetve Kanadáig vészhelyzetre készülnek – ezen a területen nagyjából 58 millióan laknak.

Bostonban nem félnek

Bár New Yorkban és az északabbra elhelyezkedő Bostonban is 60-90 centiméter havat várnak keddig, utóbbiban nem félnek, mivel ott gyakoriak a nagy havazások és a 90-105 km/h-s széllökések. Ennek ellenére ott sem kockáztatnak, Martin Walsh polgármester elmondta a CNN-nek, hogy a hajléktalanokat melegedőkbe kísérték, az időseket pedig folyamatosan ellenőrzik.

6500 járatot töröltek

New York repülőtereit a járatok 50-70 százalékát törölték hétfő délelőttig, de ez az arány csak növekedhet keddig. Az északkeleti régióban több mint 6500 repülőjáratot töröltek hétfő délutánra, a bostoni Logan repülőtér várhatóan szerdáig zárva tart. Az Amtrak, az amerikai vasúttársaság pedig keddre lezárja a teljes Boston-New York vonalat a havazás miatt.

Hétfőn korán bezártak az iskolák és több munkahely is, előbbiek várhatóan kedden sem nyitnak ki. A New York-i Tőzsde ugyanakkor a vihar alatt is zavartalanul működik majd.

Rovatok