Index Vakbarát Hírportál

Rendőrkapitányt öltek a dzsihadisták

2015. január 26., hétfő 21:35

Az Iszlám Államhoz köthető dzsihadisták tettek közzé hétfőn egy videót egy egyiptomi rendőrkapitány elrablásáról és megöléséről. A tisztet még január közepén találtak holtan a Sínai-félsziget északkeleti részén, írja az MTI.

Az esetről készült videó a közösségi oldalakon terjedt el. A felvételeken az látható, ahogy az automata fegyverekkel és aknavetőkkel felszerelt szélsőségesek elragadják a rendőrt, majd egy későbbi jelenetben fejbe lövik a térdre kényszerített férfit.

Az áldozatot Ajman ed-Deszúkinak hívták, holttestét pedig már január 13-án megtalálták a hatóságok. Úgy tudni, kivégzése előtt két nappal rabolták el.

Az emberrablást és a gyilkosságot a Sínai-félsziget északkeleti részén, a gázai határ környékén aktív Anszár Beit al-Makdisz dzsihádista szervezet követte el. Az újabban a Vilájat Színá (Sínai tartomány) név alatt tevékenykedő terrorszervezet az Iszlám Állam részeként működik. 

A szélsőségesek az utóbbi hónapokban több mint egy tucat ember lefejezését vállalták magukra. Több kivégzést is rögzítettek, a felvételeket pedig az interneten terjesztették. A korábbi áldozatok helyi beduin törzsek tagjai voltak. A dzsihadisták azzal vádoltak őket, hogy segítették a terrorellenes hadműveleteket, és információkkal látták el az izraeli titkosszolgálatot.

Egy másik rendőr is meghalt

Egyiptomban közben egyre fokozódik a helyzet: egy nappal azután, hogy összetűzések robbantak ki az egyiptomi forradalom negyedik évfordulója alkalmából rendezett megmozdulásokon, az egyiptomi rendőrség a betiltott Muzulmán Testvériség iszlamista szervezet 516 tagját is őrizetbe vette.

Az MTI úgy tudja, a vasárnapi tiltakozásokon legalább tizennyolc ember, köztük egy rendőr is életét vesztette, és mintegy hatvanan megsebesültek.

A helyi hatóságok kegyetlenül üldözik a Muzulmán Testvériséget, mióta 2013 júliusában a hadsereg megbuktatta az államfőt, aki korábban az iszlamisták segítségével jutott hatalomra.

Rovatok