Index Vakbarát Hírportál

Fidel Castro levelet írt, pedig már sokan halottnak hitték

2015. január 27., kedd 08:22 | aznap frissítve

Fidel Castro megtörte a csendet: hetekig tartó hallgatás után első ízben mondott véleményt az amerikai-kubai viszony rendezésének szándékáról, és úgy foglalt állást, hogy bár továbbra sem bízik Washingtonban, semmifajta békés rendezést nem utasít el, írta az MTI. A kubai forradalom idén 88 éves vezetője egy diákszövetségnek írt levelében fejtette ki gondolatait.

"Nem bízom az Egyesült Államok politikájában, egyetlen szót sem váltottam velük (a washingtoni vezetőkkel), de ez egyáltalán nem jelenti a konfliktusok és fenyegetések békés rendezéséről való lemondást" - írta Castro.

Fidel Castro leszögezte, hogy öccse, Raúl Castro, akinek kilenc éve adta át a szigetország vezetését, jogaival és hatáskörével összhangban helyes lépéseket tett, amelyekre volt felhatalmazása a parlamenttől és a kommunista párttól.

Barack Obama amerikai elnök december 17-én jelentette be, hogy - szakítva az Egyesült Államok 1961 óta Kuba elszigetelésére törekvő politikájával - helyreállítja a két ország diplomáciai viszonyát, és enyhít a kommunista országra kivetett gazdasági embargón.

Ugyanaznap Raúl Castro is bejelentette, hogy a két ország rendezi kapcsolatait. A múlt héten már meg is kezdődtek a hivatalos tárgyalások a viszony normalizálásáról, megtörténtek az első lépések a kereskedelmi és gazdasági kapcsolatok újjáélesztésére, de Fidel Castro eddig erről nem mondott véleményt.

Fidel Castro csaknem fél évszázadon át irányította a karibi szigetországot, mielőtt egészségügyi gondjai miatt 2006. július 31-én átengedte az elnöki széket öccsének, Raúlnak, aki hivatalosan 2008 januárja óta tölti be az államfői tisztséget.

Fidel Castro médiaszereplései az utóbbi időben rendkívül megritkultak. Legutóbb tavaly január 9-én jelent meg a nyilvánosság előtt, amikor részt vett egy havannai galéria megnyitóján. Az egykori kubai vezető júliusban Vlagyimir Putyin orosz és Hszi Csin-ping kínai elnökkel találkozott a fővárosban, a tanácskozásra azonban a média kizárásával került sor. 

Rovatok