Index Vakbarát Hírportál

Oroszország: Semmi közünk az ukrán viszályhoz

2015. január 27., kedd 22:05

"Oroszország közvetlenül felelős azért, hogy a kelet-ukrajnai helyzet kiéleződik" - állapította meg az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlése (ETPK) kedden elfogadott határozatában. A szavazati joggal nem rendelkező orosz delegáció elutasította a határozatot, szerintük a kelet-ukrajnai viszály Ukrajna belügye, és Oroszországnak nincs semmi köze hozzá.

Az ETPK eléggé aggódik a donyecki és luhanszki helyzet romlása miatt, különösen a menekültek és az illegális oroszbarát fegyveres csoportok által ellenőrzött területeken élők helyzete miatt.

A határozat szövege szerint megállapítható az Orosz Föderáció "közvetlen részvétele" a helyzet romlásában. A közgyűlés felszólította a feleket, hogy tartsák be és hajtsák végre a minszki fegyverszüneti megállapodást, és tartózkodjanak az erőszaktól.

A testület szerint a helyzet javulásának alapvető előfeltétele Ukrajna szuverenitásának és területi egységének tiszteletben tartása. Moszkvát külön arra sürgetik, hogy tartózkodjanak Ukrajna destabilizálásától és az illegális fegyveres csoportok pénzelésétől és katonai támogatásától, és használja fel befolyását, hogy rávegye őket a minszki megállapodás betartására.

A határozat szövege szerint a Krím félsziget tavalyi orosz annexiója óta 524 ezren menekültek Ukrajnából Oroszországba, és további 921 ezren kényszerültek elhagyni az otthonukat és Ukrajnán belül másutt menedéket keresni. Az ETPK orosz küldöttségének szavazati jogát a krími annexió miatt tavaly felfüggesztette a parlamenti közgyűlés. A szavazati jog visszaállításáról egy osztrák képviselő kezdeményezésére szerdán szavaz az ETPK.

Rovatok