Index Vakbarát Hírportál

Határincidens vagy háború? Két izraeli katonát lelőttek a libanoni határon

2015. január 28., szerda 17:06 | aznap frissítve

Meghalt két izraeli katona a Hezbollah libanoni síita szervezet szerda déli támadásában, amikor páncéltörő rakétát lőttek a határ túloldalán járőröző egyik izraeli katonai konvojra - közölte az izraeli tízes tévécsatorna szerda délután.

Ezek szerint tehát a hét sebesült mellett izraeli halálos áldozatai is voltak a libanoni határnál történt incidensnek, de ezt csak több óra után hozták nyilvánosságra.

Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő Tel-Avivban már több órája a katonai főhadiszálláson tanácskozik a hadsereg vezetőivel. Két észak-izraeli városban, Kirját Smónában és Cfáton a város vezetői megtisztították és előkészítették a nyilvános óvóhelyeket.

Az izraeli tévé kommentátorai szerint az esti és éjszakai órák kritikusak lehetnek, ekkor dőlhet el, hogy határincidensről van-e szó csupán, vagy harmadik libanoni háborúvá szélesedik-e a konfliktus Izrael és az Irán-barát Hezbollah között

Az izraeli katonák Libanonból Izraelbe vezető alagutakat kerestek, miután helyi lakosok a föld mélyéből érkező gyanús zajokat hallottak. Az izraeli határőrkonvoj elleni csapás mellett aknagránátokat is kilőttek Libanonból a vitatott hovatartozású Sebaa-tanyák, a Hermon-hegy és a határnál lévő Kfar Radzsar nevű település, valamint több izraeli katonai állás felé. Az izraeli tüzérség és a légierő válaszul csapásokat mért a Hezbollah Dél-Libanonban lévő támaszpontjai ellen.

Az izraeli válaszcsapásban a libanoni oldalon meghalt egy spanyol ENSZ-katona, közölte a spanyol külügyminiszter Madridban.  Az áldozat a 36 éves Francisco Javier Soria Toledo, aki  az ENSZ-katonáknak kijelölt úgynevezett kék zónában vesztette életét.  Spanyolország "azonnali és mindenre kiterjedő" vizsgálatot követel a történtek miatt az ENSZ-ben, s ebben számít Izrael együttműködésére.  Avigdor Liberman izraeli külügyminiszter telefonon fejezte ki részvétét a katona halála miatt spanyol kollégájának.  Francisco Javier Soria Toledo a  tizenharmadik spanyol halálos áldozat az ENSZ-misszióból (Finul), amelynek tagjai közül eddig 307-en haltak meg. 

A libanoni síita Hezbollah az akciót válaszcsapásnak nevezte a Hezbollah több vezetőjét és iráni katonákat, köztük egy iráni tábornokot megölő, szíriai területek ellen végrehajtott múlt heti, Izraelnek tulajdonított rakétatámadásokra.

Szerdán Tammam Szalám libanoni miniszterelnök azt mondta: Libanon elkötelezett azon ENSZ-határozat mellett, amely véget vetett Izrael és a Hezbollah libanoni síita szervezet között 2006-ban lezajlott háborúnak. Szalám a libanoni hírügynökség által szerdán közzétett közleményében megerősítette az ország elkötelezettségét az ENSZ Biztonsági Tanácsának 1701-es számú határozata mellett, és hozzátette, a Dél-Libanonban kialakult helyzet rendkívül aggasztó. A kormányfő ugyanakkor bírálta Izraelt, amiért az szerinte tovább gerjeszti a feszültséget.

Rovatok