Index Vakbarát Hírportál

24 órás ultimátumot adott az IS

2015. január 28., szerda 01:14 | aznap frissítve

Az Iszlám Állam egy videoüzenetben küldött újabb fenyegetést, 24 órán belül kivégzik a japán Kendzsi Gotót és a fogságukban lévő jordániai vadászpilótát, ha Jordánia nem engedi szabadon azt a férfit, aki feltehetően a dzsihádista szervezet nevében öngyilkos bombamerényletet akart elkövetni.

24 órás ultimátumot adott az IS

„Azt mondták nekem, hogy ez az utolsó üzenetem. Azt is elmondták, hogy a szabadságomat már Jordánia is gátolja, ha késlekedik Szajida átadásával. Mondjátok el japán kormánynak, hogy helyezze politikai nyomás alá Jordániát. Minden késlekedes a jordáni kormánytól a pilóta és az én életembe kerülhet" – szól az állítólag a japán újságíróval elmondatott angol üzenetet.

Abe Sindzó japán miniszterelnök aljasnak nevezte szerdán az Iszlám Állam legújabb fenyegetését, és a dzsihadista szervezet fogságában lévő japán újságíró azonnali szabadon bocsátását követelte. Közben a helyzet megoldásáról Ammánban folynak a tárgyalások Japán és Jordánia között.

Ez nagyon aljas üzenet volt, felháborító, és szigorúan elítéljük. A helyzet súlyos, de álláspontunk változatlan, és továbbra is arra kérjük a jordániai kormányt, hogy segítsen mielőbb kiszabadítani Goto Kendzsit

- mondta a japán miniszterelnök.

Nyilvánosan kérte fia megmentésére szerdán Abe Sindzót Goto Kendzsi anyja. Isido Dzsunko újságírók előtt olvasta fel kérelmét, amelyet szerda reggel küldött el a kormányfőnek. Ebben arra kérte Abe Sindzót, működjön együtt a jordániai kormánnyal Goto megmentése érdekében, mivel már csak "kevés ideje maradt hátra".

Rovatok