Index Vakbarát Hírportál

Az elűzött zsidók leszármazottai portugál állampolgárságot kaphatnak

2015. január 29., csütörtök 19:41

Portugália állampolgárságot ad a több évszázada elűzött zsidók leszármazottainak a kormány csütörtöki döntése szerint, írja az MTI.

A törvénytervezet kettős állampolgárságot ajánl fel a szefárdoknak, vagyis az Ibériai-félszigeten élő zsidók leszármazottainak, akik főként Izraelben, Törökországban és a Balkánon, valamint Németalföldön élnek, de sokan távoli földrészekre is elvándoroltak.

A portói izraelita közösség Hongkongból, az Egyesült Államokból és Indiából is kapott az állampolgárság ügye felől érdeklődő leveleket. Hasonló rendelkezés vár parlamenti jóváhagyásra Spanyolországban is. 

Több mint ötszáz éve üldözték el a zsidókat

Portugáliában egykor több tízezer zsidó élt, de elüldözték őket. Az első rendeletet 1496-ban, spanyol nyomásra hozták ellenük. Mánuel király tíz hónapot adott a közösség tagjainak, hogy áttérjenek a katolikus vallásra, vagy távozzanak az országból. Később azonban megtiltotta a kivándorlást, és kényszerrel megkereszteltette őket. Lisszabonban 1506-ban több mint kétezret legyilkoltak az áttértek közül is. Az 1536-ban felállított portugál inkvizíció tovább fokozta az elnyomást: üldözték, kínozták és sokszor máglyán megégették a zsidókat.

Ma mintegy ezren lehetnek az országban. Világszerte 3,5 millióra becsülik létszámukat.

Rovatok