Index Vakbarát Hírportál

Izraelben nem rezsicsökkentéssel indul a kampány

2015. január 30., péntek 10:15

Izrael 430 új telepesházat akar felépíteni a Jordán nyugati partján - derült ki egy pénteken publikált pályázatból. Ezek valószínűleg már létező zsidó településeket fognak gyarapítani, 

Az AFP hírügynökségnek a Terrestrial Jerusalem nevű civil szervezet képviselője azt nyilatkozta, hogy ez a lépés "kinyitja a gátakat" egy újabb telepítési hullám előtt. Daniel Seidemann arra is rámutatott, 2014 októbere óta ez volt az első, új telepesítésre utaló jel, de mivel március 17-én választások lesznek, ezért biztos, hogy addig még több ilyen bejelentésre lehet számítani.

A koalíciós partnereit kirúgó Benjamin Netanjahu miniszterelnök pártjának, a Likudnak ugyanis erős riválisokkal kell megküzdenie a szélsőjobboldali szavazókért, és ebben a játszmában egy új háború mellett az új telepek is kiváló kampányfogásnak számítanak. 2014 decemberében egyébként már Kelet-Jeruzsálemre is kiadtak egy 380 lakásra vonatkozó építési engedélyt.

Izrael az 1967-es Hatnapos háborúban foglalta el az 1947-es ENSZ határozattal Jordániának juttatott Nyugati Partot. A nyolcvan százalékban palesztinok által lakott területre mélyen beékelődnek a nemzetközi jog szerint illegális zsidó telepek, melyek felszámolására Izraelt ENSZ-határozat kötelezi. 

Rovatok