Index Vakbarát Hírportál

54 tüntetőt vettek őrizetbe a bécsi rendőrök

2015. január 31., szombat 12:14

A rendőrség tájékoztatása szerint 54 tüntetőt vettek őrizetbe Bécsben a szélsőjobbhoz köthető Akadémikusbál ellen rendezett tüntetés után – írja az MTI. A tüntetétők petárdákat dobáltak a rendőrökre, egy rendőr kórházba is került, de a tüntetők között is volt olyan, aki megsérült.

A Local azt írja, hogy a rendőrség becslése szerint nagyjából 5000, a szervezők szerint 9000 tüntető volt kinn az államfői hivatalnak is otthont adó egykori császári palota, a Hofburg előtt, és közel 2500 rendőr érkezett a helyszínre. Eleinte békés volt a tünetés, de aztán kisebb csoportok összekaptak a rendőrséggel.

A tüntetés előtt több taxis Facebookon szervezett bojkottot a bálozók ellen: a céljuk az volt, hogy minél nehezebben jussanak el a helyszínre.

Az Akadémikusbált nagyjából hatvan éve rendezik meg a többi bécsi bállal együtt. Ezek közül a fényűzőbbeket baloldali csoportok rendszeresen bírálják, de ebből is kiemelkedik az Akadémikus Bál, amelyre rendszeresen hívnak meg európai szélsőjobbosokat. A házigazda idén a szélsőjobboldali Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) volt.

Heinz-Christian Strache, az FPÖ elnöke az újságok címlapjára került azzal az állítólagos kijelentésével, miszerint ő és a többi bálozó "az új zsidók". Ezzel arra utalt, hogy az éppen a Holokauszt-emléknapon megrendezett 2012-es bál néhány vendégét tüntetők megfélemlítették.

Péntek esti tüntetések Bécsben

Rovatok