Index Vakbarát Hírportál

Az Iszlám Állam kifosztott egy könyvtárat

2015. január 31., szombat 09:02

Az Iszlám Állam fegyveresei kifosztották az észak-iraki Moszul központi könyvtárát, csupán az iszlám szövegeket tartalmazó írásokat hagyták meg, minden más irodalmat eltávolítottak, írja az MTI. Az eset egy hónappal ezelőtt történt, de csupán most derült fény a történtekre az AP amerikai hírügynökség jelentéséből.

Egy magát megnevezni nem akaró szemtanú elmondta, hogy a szakállas, hagyományos afgán öltözetet viselő fegyveresek liszteszsákokba pakolták a számukra idegen könyveket, gyermekmeséket, versköteteket, filozófiai értekezéseket, sporttal, egészségüggyel és tudománnyal foglalkozó műveket. A mintegy kétezer könyvet hat teherautóval szállították el.

A moszuli központi könyvtár kifosztása után néhány nappal fegyveresek hatoltak be a helyi egyetem könyvtárába is. Több száz, a tudománnyal és irodalommal foglalkozó könyvből máglyát raktak és azt a diákok szeme láttára felgyújtották.

Az helyi egyetem történelem professzora, aki fél a megtorlástól, és ezért kérte neve mellőzését, beszámolt arról, hogy dzsihádisták a múlt hónapban más könyvtárakat is kifosztottak. Súlyos károkat okoztak a szunnita muzulmán könyvtár archívumában, nem kímélték a keresztény egyházak gyűjteményét, de még a moszuli könyvtármúzeum felbecsülhetetlen értékű, több ezer éves írásait sem.

A professzor arról is beszélt, hogy a iszlám szélsőségesek eltökélt szándéka megváltoztatni Moszul város arculatát, történelmét azzal, hogy lerombolják jellegzetes épületeit.

Egy iraki parlamenti képviselő, Hakim az-Zamili azt mondta, hogy az Iszlám Állam a kultúrát, a civilizációt és a tudományt ádáz ellenségének tekinti. A honatya az Iszlám Állam fegyvereseit a Bagdadot 1258-ban kifosztó tatár hordákhoz hasonlította. A hódítók annak idején a régi könyvtárak történelemmel, egészségüggyel és az asztronómiával foglalkozó könyveit vetették a Tigris-folyóba. Annyi a különbség köztük csupán, hogy az egyik a folyóban számolt le a tudással, míg a másik a lángok közé vetette. "A módszer különbözik, a gondolkodásmód ugyanaz" - tette hozzá az iraki képviselő.

Moszul közelében, Kabbatban most egy újabb olajkutat foglalt el az Iszlám Állam a Reuters jelentése szerint. A kutat működtető iraki állami cég azt közölte, nincs hír a kút 15 dolgozójáról. 

Rovatok