Index Vakbarát Hírportál

Közel százezer ember a spanyol Sziriza tüntetésén

2015. január 31., szombat 21:59

Megtelt szombaton Madridban a Puerta de Sol, hiszen a legnépszerűbb spanyol párt, az alig egy éve alakult, és a vasárnap Görögországban nyert Szirizával számtalan rokon vonást mutató Podemos tartott közel százezres nagygyűlést.

A rokon vonások között említendő, hogy mindkét párt meglovagolja az EU-val szembeni elégedetlenséget, hogy veszélyt jelentenek az EU-övezetre, hogy rendkívül heterogén csoport áll mögöttük, és senki sem tudja, hová kormányozzák majd az országot. Jellemző a párttal szembeni előítéletekre, hogy maga Mariano Rajoy spanyol miniszterelnök nevezte orosz rulettnek a Podemosra való szavazást. Spanyolországban decemberben lesz parlamenti választás, aminek a tavaszi önkormányzati és parlamenti választás lesz a főpróbája.

Pablo Iglesias pártvezető görögül köszöntötte a tüntetőket. Korábban amúgy több nagygyűlésen tűnt fel a görög miniszterelnökké lett Sziriza-vezér, Alekszisz Ciprasz oldalán, támogatta a választási kampányában is. "A változás szele elkezdett fújni Európában" – idézte Iglesiastól a BBC az utoljára talán a kelet-európai rendszerváltások idején hallott mondatot. A görög intézkedéseket úgy méltatta, hogy Ciprasz kormánya hat nap alatt többet tett, mint más kormányok évek alatt.

A napsütéses időben rendezett időben a tüntetés karneváli volt. A tüntetőket 260 busz szállította Madridba Spanyolország minden részéből.

Rovatok