Index Vakbarát Hírportál

A német lapok első hírei az Orbán-Merkel találkozóról

2015. február 2., hétfő 18:30 | aznap frissítve

Spiegel: Merkel nem beszél egyértelműen

A szociáldemokrata Spiegel szerint Orbán megnyugodhat: Merkel magyarországi látogatásán lemondott az éles kritikáról, sőt még dicséretet is kiosztott. A Spiegel szerint a kétharmaddal kormányzó Orbán autoriter vezetési stílusa nemcsak Magyarországon, de az egész EU-ban vitatott. Orbán ráadásul szorosabb gazdasági kapcsolatokat akar Oroszországgal, amivel a súlyos ukrán válság közepén még jobban eljátszotta hitelét, írja Spiegel. A lap szerint Merkel Budapesten csak utalt arra Orbánnak, hogy a demokráciában az ellenzéket, a médiát és a civil társadalmat tiszteletben kell tartani. Orbán nem zavartatta magát attól sem, amikor Merkel azt mondta: nem is értelmezhető számára az illiberális demokrácia fogalma. A kancellár ugyanakkor méltatta a jó német-magyar gazdasági kapcsolatokat, a különadókra finoman utalva kiszámítható gazdasági és jogi környezetről beszélt, és visszafogottan reagált arra is, hogy Magyarország erősen függ az orosz gáztól.

Süddeutsche Zeitung: Merkel és Orbán a demokráciáról vitázik

A lap kiemeli Merkel mondatát, ami szerint a demokráciában fontos az ellenzék, a civil társadalom és a média szerepe. Idézik Orbán kijelentését, aki szerint nem minden demokrácia liberális, amire Merkel azt mondta: az illiberális szót a demokráciával összefüggésben nem tudja értelmezni. Az újság beszámol arról is, hogy vasárnap és hétfőn is tüntetést tartottak Budapesten a kormány ellen.

Tagesschau: Merkel kritizálja az ellenzékkel szembeni bánásmódot

A német közszolgálati tévé honlapja szerint Merkel kiemelte sajtó- és véleményszabadásg fontosságát. A tudósítás szerint Orbán köszönetet mondott a német vállalkozások aktivitásának, amelyeknek köszönhetően most olyan jók a foglalkoztatottsági adatok.

Focus: Merkel figyelmeztette Orbánt, hogy tartsa tiszteletben az ellenzéket és a médiát

A konzervatív hetilap szerint a TEK nem engedélyezett egy civil tüntetést az Andrássy Egyetemnél. Merkel egységes európai álláspontot akar az ukrán válságban, és kizárta, hogy fegyvert szállítsanak Ukrajnába. Orbán Magyarország sajátos geopolitikai helyzetéről beszélt, amely miatt szükségük van az Ukrajnán át érkező orosz energiára. Orbán ezzel nem határolódott el egyértelműen Oroszországtól.

Handelsblatt: Merkel tiszteletet követel az ellenzéknek

A német üzleti újság szerint Merkel kritizálta Orbán demokráciafelfogását, és több teret követelt az ellenzéknek és a médiának. A lap szerint német vállalkozások 300 ezer munkahelyet teremtettek Magyarországon, és a Németországba irányuló magyar export rekordszinten van, elérte a 21 milliárd eurót. Orbán azt mondta: a magyar gazdaság az Ukrajnán keresztül érkező orosz gáz nélkül nem működne, ezért Magyarország a béke oldalán áll. A lap szerint az orosz gázfüggőség csökkentése érdekében Magyarországnak, Németországnak és a többi európai országnak tovább kell fáradoznia az energiabeszerzési források diverzifikálásán.

Deutschlandfunk: Merkel nyitottabb párbeszédet akar az ellenzékkel

A német rádió összefoglalója szerint ugyan Merkel és Orbán megbeszélésének fő témája az ukrán válság, a német kancellár azonban arra is kihasználta a lehetőséget, hogy kritikus hangokkal illesse magyar vendéglátóját.

Rovatok