Index Vakbarát Hírportál

Orbán a KISZ-ben, Merkel az FDJ-ban kezdte

2015. február 2., hétfő 11:51

Kilenc év a korkülönbség Angela Merkel és Orbán Viktor között. Mindketten a vasfüggöny mögött nőttek fel. Mindketten tagjai voltak a kommunista ifjúsági szövetségnek. Mindketten rendszerváltó ellenzékiként kezdték. Bár Orbán Viktor a fiatalabb, az ő politikai pályája valamivel előbb kezdődött, Angela Merkel karrierje viszont jóval magasabbra ívelt.

1954

Hamburgban megszületett Angela Dorothea Kasner, Horst Kasner evangélikus lelkész és Herlind Jentzsch hamburgi latin–angol szakos tanárnő gyermekeként. A család néhány héttel Angela születése után az NDK-ba költözött. Az apa a brandenburgi Quitzowban szolgált.

1963

Angela Merkel 9 éves. A család már a Berlinhez közeli Templinben él. Angela kitűnő tanuló az iskolában. 

Orbán Viktor május 31-én született meg Székesfehérváron. Gyermekkorát Alcsútdobozon és Felcsúton tölti.

1973

Angela Merkel leérettségizik Templinben. A középiskolában különösen matematikából és oroszból volt jó. Oroszból országos tanulmányi versenyt is nyert, jutalmul még Moszkvába is elutazhatott.

Orbán Viktor tízéves. A család ekkor még Felcsúton él, 1977-ben költöznek Székesfehérvárra.

1977

Angela Merkel a lipcsei Karl Marx Egyetem fizika szakos hallgatója. Ebben az évben férjhez megy egyetemista társához, Ulrich Merkelhez, akinek azóta is viseli a nevét. Egyházi esküvőt tartanak a templini templomban. 

Orbán Viktor a felcsúti általános iskolába jár.

1978

Angela Merkel végzős az egyetemen. Tagja az FDJ-nak, a keletnémet kommunista ifjúsági szövetségnek.

Orbán Viktor a székesfehérvári Teleki Blanka Gimnázium angol nyelvi tagozatos osztályába jár. A gimnáziumi alapszervezet KISZ-titkára

1981

Angela Merkel tudományos munkatárs a berlini tudományos akadémia fizikai kémiai kutatóintézetében. Ekkor már külön él férjétől, rá egy évre el is válnak. Merkelnek nem született gyereke.

Orbán Viktor sorkatona Zalaegerszegen.

1986

Angela Merkel kvantumkémiai témában doktorál.

Orbán Viktor az Eötvös Loránd Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karának hallgatója. Tagja a szakkollégiumnak, ami csak 1989-ben veszi fel a Bibó István Szakkollégium nevet. Ebben az évben veszi el feleségül Lévai Anikót.

1987

Angela Merkel a kutatóintézetben dolgozik. Az FDJ tagjaként kulturális programokat szervez.

Orbán Viktor a Mezőgazdasági és Élelmezésügyi Minisztérium Vezetőképző Intézetében dolgozik, ahol szociológus gyakornokként továbbképzéseket szervez.

1988

Angela Merkel az akadémiai intézeten belül átkerül az analitikai kémiai osztályra.

Orbán Viktor március 30-án társaival megalakítja a Fiatal Demokraták Szövetségét.

1989

Angela Merkel belép a Demokratikus Ébredés nevű ellenzéki mozgalomba.

Orbán Viktor június 16-án Nagy Imre és mártírtársainak újratemetésén elmondott beszédével országosan és Európában is ismert politikussá válik. Tagja lesz a rendszerváltást előkészítő Ellenzéki Kerekasztalnak. Megszületik első gyermeke, akit további négy követ.

1990

Angela Merkel márciusban az NDK-ban tartott első és utolsó demokratikus választások után megalakuló De Maizière-kormány helyettes kormányszóvivője lesz. Automatikusan tagja lesz a nyugatnémet kereszténydemokrata pártnak (CDU). A német egyesítés után tartott októberi választások után a Bundestag tagja lesz. 1991-ben nő- és ifjúságügyi miniszter lesz Helmuth Kohl kormányában.

Orbán Viktor az 1990-es országgyűlési választásokon a Fidesz Pest megyei területi listájáról jut be a parlamentbe.  

1994

Angela Merkel környezet-, természetvédelmi és a reaktorok biztonságáért felelős miniszter lesz.

Orbán Viktor  a liberális Fideszt erre az időre nemzeti elkötelezettségű, nemzeti-liberális középpárttá alakítja át.

1998 

Angela Merkel a CDU főtitkára lesz. Bár Merkelt Helmuth Kohl fedezte fel és vezette be a politika világába, amikor Kohl a kétes pártadományügybe keveredik, Merkel elsőként határolódik el tőle. Házasságot köt Joachim Sauerrel, a Humboldt Egyetem professzorával.

Orbán Viktort miniszterelnökké választják.

2000

Angela Merkel a CDU elnöke lesz. 

Orbán Viktor megválik a Liberális Internacionálé alelnöki tisztségétől, és a Fidesz hivatalosan is belép a konzervatív és kereszténydemokrata pártokat tömörítő Európai Néppártba.

2002

Angela Merkel a CDU frakcióvezetője lesz.

Orbán Viktor, a Fidesz és az MDF  elveszíti a választásokat. Orbán elkezd polgári köröket szervezni. A Fidesz új neve Fidesz – Magyar Polgári Szövetség lesz. Októberben ő lesz az Európai Néppárt alelnöke.  

2005

Angela Merkelt választják kancellárnak. Ő lesz az ország történetének első női kancellárja. Nagykoalícióban kormányoz a szociáldemokratákkal.

Orbán Viktor jelentős szerepet játszik abban, hogy nem a szocialisták, hanem a Védegylet jelöltje, Sólyom László lett a köztársasági elnök.

2009

Angela Merkelt másodszor is kancellárrá választják. Merkel egyéni körzetben is indult, és nemcsak megvédi közvetlen mandátumát, de még növelni is tudja támogatottságát.  A CDU a liberálisokkal (FDP) alakít kormányt. 

Orbán Viktor a kormányzásra készülve felveti: nem tiszteli az alkotmányt, ami szerinte változtatásra szorul. 

2010

Angela Merkel Németország vezetőjeként nem hajlandó megmenteni a pénzügyi válságba esett Görögországot, és a stabil euró mellett áll ki. 

Orbán Viktort kétharmados többséggel választják miniszterelnökké. 

2011

Angela Merkel a fukusimai baleset hatására bejelenti, hogy Németország felgyorsítja a német atomerőművek leállítását, és 2022-re már egy sem fog működni.

Orbán Viktor vezetésével a kormányoldal hozzákezd a közjogi rendszer egyoldalú, a kritikák szerint antidemokratikus átalakításához. Húsvétkor a parlament új alkotmányt fogad el, az alkotmányozásban az ellenzék nem vesz részt.

2013

Angela Merkel harmadik ciklusát kezdi meg kancellárként, ismét egy nagykoalíció élén. 

Orbán Viktor Brüsszellel hadakozik, ahol a rezsicsökkentést próbálja megvédeni. 

2014

Angela Merkel elsősorban az ukrán válság megoldása érdekében tesz lépéseket, kemény szankciókat kezdeményez Oroszország ellen.

Orbán Viktort és pártját másodszor is kétharmados többséggel választják meg. Külföldön nagy feltűnést kell a tusnádfürdői beszéddel, amiben az illiberális demokráciáról beszél. 

Rovatok