Index Vakbarát Hírportál

Hét legenda Angela Merkelről

2015. február 2., hétfő 08:07

1. Tényleg szeretett KISZ-es lenni?

Igen. Mármint FDJ-os (efdéjot), mert az NDK-ban így hívták a kommunista ifjúsági szövetséget. Egy interjúban azt mondta: jól érezte magát az FDJ-ban. Számára ez annyit jelentett, hogy a munkahelyén szemináriumokat tartottak és beszélgettek a többi fiatal kutatóval, de ennek nagyon kevés köze volt a rendszerhez és az ideológiához. Az egész 70 százalékban opportunizmus, megalkuvás volt a rendszerrel. Merkel nem volt tagja a Német Szocialista Egységpártnak (SED), pedig az NDK-ban jóval nagyobb volt a párttagok aránya, mint Magyarországon. A kancellár úgy emlékezett hogy az FDJ-ban kultúros volt, mások szerint viszont agitpropos. A múltjában vájkálók szerint Merkel sok mindent nem mondott el erről az időszakról, de a kancellár azt mondta: azért nem, mert nem kérdezték. Tagja volt például a szakszervezetnek is, mint abban az időben annyian, hiszen így lehetett menni nyaralni az üdülőkbe.

2. Tényleg nem is Merkelnek hívják?

Tényleg nem. Eredeti neve Angela Dorothea Kasner. A Merkel nevet első férjéről kapta. Ritka, de ő ezt a válás után is megtartotta, és később ezzel lett világhírű. Merkel a lipcsei Karl-Marx Egyetem fizika szakos hallgatójaként ismerkedett meg 1974-ben Ulrich Merkellel, aki szintén fizikát tanult. Később együtt dolgoztak az akadémiai kutatóintézetben. 1976-ban összeköltöztek, 1977-ben összeházasodtak. Templomi esküvőt tartottak, elvégre Angela egy evangélikus lelkész lánya. Kapcsolatuk 1981-re megromlott. Ulrich Merkel ezt később úgy mesélte, hogy számára teljesen váratlanul Angela egy nap összepakolt és elköltözött a lakásból. Egy év múlva békésen elváltak. Megegyeztek, hogy Angeláé lehet a mosógép, a férje pedig megtartotta a bútorokat. Merkel később azzal indokolta a válást, hogy „a házasságba nem az ahhoz szükséges komolysággal” ment bele, Ulrich Merkel pedig azzal, hogy már nem működött köztük a kémia, és amúgy sem igazán passzoltak össze. Ulrich Merkel szerint Angela mindig nagyon éles eszű, energikus és ambiciózus volt, aki már akkor sem tudta elképzelni, hogy csak elméleti fizikával foglalkozzon. Utólag nem is lepődött meg azon, hogy ilyen sokra vitte. Merkel 1998-ban Joachim Sauerrel, a Humboldt Egyetem professzorával házasodott össze. Gyermekük nincsen.  

3. Tényleg inkább a szaunába ment, amikor leomlott a berlini fal?

Igen. Ahogy Merkel később elmesélte, a berlini fal leomlásának napján ő is hallotta Günther Schabowski bejelentését arról, hogy a keletnémetek is utazhatnak nyugatra. Felhívta anyját, majd mivel csütörtök volt, és a barátnőjével minden csütörtökön szaunába mentek, hát akkor is elmentek szaunába. Amikor késő este hazafelé tartott, már nagyon sok ember tolongott az utcán. A tömeggel együtt ő is átment  Nyugat-Berlinbe,  ahol megivott egy sört. Későn ért haza, keveset aludt, de másnap kötelességtudó módon bement dolgozni reggel nyolcra az akadémiai kutatóintézetbe.

4. Tényleg fél a kutyáktól? 

Tényleg fél. 1995-ben biciklizett, amikor a szomszéd vadászkutyája megtámadta és megharapta a bokáját. Putyin valószínűleg tudta, hogy Merkel fél a kutyáktól, mégis kétszer is kellemetlen helyzetbe hozta ezzel a kancellárt. Merkel kancellárrá választása után 2006-ban bemutatkozó látogatásra ment Putyinhoz. Az orosz elnök egy plüsskutyát adott ajándékba, és mosolyogva nézte, ahogy Merkel külpolitikai tanácsadója feltűnés nélkül gyorsan kiveszi a kancellár kezéből a nem éppen kedves ajándékot.

Rá egy évre Putyin még bunkóbb volt Szocsiban. A rezidencia fogadótermébe ugyanis beengedték Putyin fekete labradorját, Konit, aki alaposan megszaglászta a rémült arckifejezést vágó kancellárt, majd békésen letelepedett a lábai elé. Putyin cinikus mosollyal nézte végig, ahogy a kancellár arcára a kamerák kereszttüzében kiül a félelem. Azóta a német–orosz csúcstalálkozók diplomáciai előkészítésekor a német fél minden alkalommal kiköti, hogy kutyák nem lehetnek jelen a találkozón. Ezt „Merkel-dogtrinának” is nevezik.  

5. Tényleg férfigyilkos? 

Angela Merkel 2005-ös kancellárrá választása után a német nyelvet is komoly kihívás érte. Addig ugyanis csak hímnemben használták a kancellár szót (Bundeskanzler), és ez így szerepelt a német alkotmányban is. Emiatt azonban nem kellett átírni az alaptörvényt. A Bundeskanzler szó ugyanis általános hímnemben jelöli a posztot, azaz ebben az esetben nem releváns a posztot viselő neme. Angela Merkel hivatalos megszólítása mégis kancellár asszony (Frau Bundeskanzlerin) lett, viszont ő Németország nyolcadik kancellárja (Bundeskanzler). A női kancellárral a Németországban addig bevett first lady fogalma is egészen új megvilágításba került. Talán ez is szerepet játszik abban, hogy Merkel fizikaprofesszor férje, ahogy csak tudja, kerüli a nyilvánosságot (Németországban mondjuk first ladynek nevezték Berlin nyíltan meleg polgármestere, Klaus Wowereit barátját is ). Merkelről azt tartják, hogy a politikában is jobban megbízik a nőkben. Pártjában „férfigyilkosnak” is nevezték, mert egy férfinak kevés esélye volt jó pozíciót kapni nála. Legbizalmasabb munkatársa ma is egy nő: a kancellári hivatal vezetője, Beate Baumann tanácsaira hallgat leginkább, aki már több mint 20 éve kíséri őt a politikában.  

6. Tényleg egy rombuszt is elneveztek róla? 

Igen. Merkel jellegzetes kéztartását Merkel-rombusznak is nevezik. Azért alakult ki, mert a beszédek közben kellett valamit csinálni a kezével.    Azóta ez a védjegyévé vált.  A két keze által alkotott szimmetrikus forma nyugodtságot, megfontoltságot sugároz. Sokak szerint praktikus is, mert jó tartást kölcsönöz a testnek. A 2013-as választási kampányban elég volt csak Merkel kezét a plakátokra tenni (a jellegzetes kéztartást a választókat ábrázoló képekből, mozaikszerűen rakták ki), de az ellenzék emiatt személyi kultusszal vádolta a kereszténydemokratákat.  

7. Tényleg készült róla meztelen kép?

Két éve kering a neten egy fekete-fehér kép, amin három fiatal nő látható meztelenül egy nudistastrandon. Az egyik kísértetiesen hasonlít a fiatal Angela Merkelhez. A kép 2013-ban jelent meg a török Vatan című lapban – figyelem! – április elsején. A képaláírás szerint a fotó egyenesen a KGB archívumából származik, és a 18 éves Angela Merkelt ábrázolja.

A képet a német lapok egységesen nem vették át. Fórumokon sokan vizsgálták a fotó valódiságát, de sem az eredetiségét cáfoló, sem azt megerősítő tény nem került napvilágra. A képen látható nő arca, haja, testtartása kétségtelenül hasonlít a fiatal Merkelre. Nem látszik, hogy a képet módosították volna, és nem került elő a képnek olyan változata sem, amin a Merkelhez hasonlító nőalaknak más lenne az arca. Egy portugál lap, a Diário de Notícias vette a fáradtságot, és megkérdezte a lisszaboni német nagykövetséget, igazi-e a fotó, de nem kapott rá semmilyen választ.

Többen spekuláltak azon, hogy a képet mégiscsak az orosz titkosszolgálat ügyes photoshopművészei készítették. A miértekre számos variáció van. Merkelt így akarták lejáratni épp a törökök előtt. Így akarták megbosszulni, hogy a 2013-as  ciprusi bankválságban az orosz oligarchák is hatalmas pénzeket buktak. Az ügy Németországban ott jutott nyugvópontra, hogy ha egyszer az NDK-ben teljesen bevett dolog volt a nudizmus (FKK), ugyan mi különös van abban, ha a fiatal Angela Merkel is meztelenül fürdőzött.

Rovatok