Index Vakbarát Hírportál

Tíz évet is kaphat a volt IMF-vezér

2015. február 2., hétfő 17:56

Közel négy évvel azután, hogy nemi erőszak kísérletének vádja miatt az Egyesült Államokban derékba tört a karrierje, Dominique Strauss-Kahnnak, a Nemzetközi Valutaalap volt főigazgatójának kerítés vádja miatt kellett bíróság elé állnia hétfőn Franciaországban, írja az MTI.

A lille-i bíróságon hétfőn kezdődött perben DSK-t azzal gyanúsítják, hogy egy prostitúciós hálózat által 2008 és 2011 között Párizsban és Washingtonban szervezett szexpartik legfőbb haszonélvezője volt. Strauss-Kahn korábban már elismerte, hogy részt vett a partikon, de azt állította: nem tudott arról, hogy ott prostituáltakkal találkozott, és azt sem, hogy a nők utazásait nagyvállalatok számláiról finanszírozták. Amennyiben bebizonyosodik a vád, a volt IMF-vezért tíz év szabadságvesztéssel és félmillió eurós pénzbüntetéssel sújthatják.

A 65 éves volt szocialista pénzügyminiszter mellett 13 másik személy, köztük a lille-i Carlton Hotel dolgozói, egy rendőr, egy ügyvéd és több nagyvállalkozó ellen is üzletszerű kéjelgés elősegítése a vád. A volt IMF-vezér megjelent az első tárgyalási napon, de meghallgatására csak a hét közepén kerül sor. A per várhatóan legalább három hétig tart.

A tanúként megjelent Jade nevű prostituált szerint a védelem azt akarja elhitetni, hogy Strauss-Kahn teljesen naiv volt. Jade-on kívül csak egy prostituált vállalkozott arra, hogy felperesként részt vegyen a perben.

A francia sajtóban csak Carlton-ügynek nevezett botrány ugyanakkor kezdődött, amikor 2011 májusában nemi erőszakkal vádolta meg a volt IMF-vezért egy New York-i szálloda alkalmazottja. Az amerikai hatóságok felmentették ugyan, de az ügy miatt Strauss-Kahn távozott az IMF éléről, és francia államfői ambícióinak is búcsút kellett mondania.

Rovatok