Index Vakbarát Hírportál

Százezer fővel erősítenének a lázadók Ukrajnában

2015. február 2., hétfő 18:20

Alexander Zaharcsenko oroszbarát szeparatista lázadóvezér százezer fővel növelné a lázadók oldalán harcoló csapatok létszámát – írja a BBC. Az oroszbarát szeparatisták ki akarják szorítani a kormányerőket az ország keleti régiójából, Donyeckből és Luhanszkból, valamint el akarják foglalni a kulcsfontosságú Debalceve városát.

Zaharcsenko a magát a Donycki Népköztársaság vezetőjének tartó szeparatista vezér tizenegy nap múlva indítja  a mozgósítást. Ugyanakkor kétséges, miként lesznek képesek ennyi embert összeszedni a lázadók. A fő kérdés, hogy honnan érkezik majd ennyi harcképes ember. A jelenleg Donyecki és Luhanszki Népköztársaságnak nevezett területen a háború előtt is csak néhány millióan éltek. Azt pedig senki sem tudja, hogy mára mennyien maradtak ott.

A helyzetet jól ismerők szerint ez csupán blöff: Zaharcsenkó az ukrán kormány hasonló bejelentésére reagál csak. Az ukrán kormányerők 2015 során kétszázezer fővel bővítenék a harcoló alakulatok állományát. Míg utóbbi azonban egy év alatt kíván ennyi ember bevonni a harcokba, addig a lázadók alig több, mint egy hét alatt – legalábbis  Zaharcsenko szerint.

Ugyanakkor mégis elképzelhető, hogy Zaharcsenko bejelentése mögött komolyan vehető szándékok állnak. A lázadók már korábban fenyegetőztek, hogy kitolják a Donyeck-Luhanszki régió határait, és ehhez rengeteg emberre lenne szükségük. Kijevben attól tartanak, hogy a lázadók vezére ezzel a bejelentéssel egy lehetséges orosz intervenció terepét készíti elő.

Elemzők kevés esély van rá, hogy a lázadók képesek lennének maguktól százezer embert mozgósítani. Sokkal valószínűbb, hogy valójában orosz önkéntesekből fog állni az újonnan csatlakozók serege. Zaharcsenko szerint az újonnan toborzott erők önkéntes alapon szervezett tartalékot képeznének, szerepük az lenne, hogy a védelmet erősítsék. Egy hónapos kiképzés után öt hadtestet képeznének belőlük.

Kijev szerint eddig is legalább kilencezer orosz segítette a lázadókat. Moszkva ezt tagadja, közben pedig azzal vádolja Ukrajnát, hogy utóbbi miatt mélyül a katonai konfliktus.

A hétvégi összecsapásokban és tüzérségi támadásokban már tucatnyian vesztették életüket. A tűzszünetre tett kísérletek rendre kudarcot vallottak, mert a lázadók megszegték a megállapodást. A szeptember elején Minszkben kötött, már eleve gyenge lábakon álló fegyverszünet teljesen összeomlott az elmúlt hónap során, amikor a lázadók egyre inkább fokozták az offenzívát számos ukrán pozíció és a donyecki repülőtér megszerzése érdekében. A lázadók felelősek a múlt heti  mariupoli rakétatámadásért is, amiben harminc civil vesztette életét.

Közben az ukrán kormányerőket is hibáztatják olyan, civilek halálát is okozó támadásokért, amelyek Donyeck és egyéb a lázadók által kézben tartott városok ellen irányultak.

Rovatok