Index Vakbarát Hírportál

A kárpátaljai magyarság megvédését vitatta meg a nemzetbiztonsági bizottság

2015. február 3., kedd 14:21

Az ukrán konfliktusról, és kiemelten a kárpátaljai magyarság helyzetéről tájékozódott kedden az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottsága keddi zárt ülésén, írja az MTI.

A bizottság több mint két órás ülésén többek között Tasnádi László, a Belügyminisztérium rendészeti államtitkára, Göbölös László, az Alkotmányvédelmi Hivatal főigazgatója, Pásztor István, az Információs Hivatal főigazgatója, valamint Papp Károly országos rendőrfőkapitány adott tájékoztatást az ukrajnai helyzetről.

A több mint kétórás tanácskozás után nyilatkozó képviselők beszámolója szerint kiemelten foglalkoztak az ukrajnai kisebbségek, köztük a kárpátaljai magyarság sorozásáról.

Szél Bernadett, a bizottság LMP-s tagja elmondta: a testület tagjai között mind a helyzet súlyosságát, mind a kárpátaljai magyarság megvédésének fontosságát tekintve is egyetértés volt. Azt is közölte, hogy a rendészeti szervektől és a szolgálatoktól kapott tájékoztatás szerint egyelőre nem indult meg Magyarország felé menekülthullám, de erre az eshetőségre is felkészültek.

Egyre nehezebb

Németh Szilárd, a bizottság fideszes alelnöke azt mondta: románok, ruszinok, lengyelek, és magyarok is érintettek a már aránytalanná váló sorozásban. Azt javasolják, hogy uniós megoldást találjanak erre a problémára – tette hozzá.

Mirkóczki Ádám, a bizottság jobbikos tagja kijelentette: a magyar kormánynak változtatnia kell eddigi politikáján, be kell fejeznie az Ukrajna területi integritásáért való aggódását, mivel - a politikus szerint - az már érvényét vesztette. A jelentések alapján nincs rá esély, hogy Ukrajna valaha is ugyanaz lesz, mint volt - szögezte le.

Molnár Zsolt, a bizottság szocialista elnöke kiemelte: egyre nyilvánvalóbb, hogy Európa egy elhúzódó válsággal néz szembe, Ukrajna pedig egyre nehezebb katonai, gazdasági és politikai helyzetben van. Egyre több civil áldozata van a konfliktusnak, s a mozgósítás a mintegy 200 ezres határon túli magyarságra is kiterjed. Meg kell akadályozni, hogy magyarok számarányuknál nagyobb arányban kapjanak behívót - emelte ki Molnár, emlékeztetve arra, hogy ők egyben ukrán állampolgárok is.

A bizottság szocialista elnöke azt is elmondta, hogy a bizottsági ülésen a letelepedési kötvény is szóba került. Ezzel kapcsolatban azt mondta: személyes véleménye szerint az európai terrorfenyegetettség azt indokolja, hogy a letelepedési kötvényt vásárlók is essenek át a legszigorúbb ellenőrzésen.

Rovatok