Index Vakbarát Hírportál

Állítólag élve égetett el az Iszlám Állam egy elfogott pilótát

2015. február 3., kedd 18:27 | aznap frissítve

Az Iszlám Állam az interneten tett közzé egy videofelvételt, amelyen állítólag a fogságában lévő jordániai pilóta élve elégetése látható.  A felvételek valódiságát független források egyelőre nem tudták megerősíteni, írja az MTI.

A pilótát tavaly karácsonykor, december 24-én fogták el Szíriában, miután lezuhant egy F-16-os vadászgéppel. A pilóta, az Egyesült Államok vezette terrorellenes koalíció tagjaként,  Szíriában hajtott végre támadást az iszlám szélsőségesek hadállásai ellen. Az Iszlám Állam már korábban is fenyegetőzött azzal , hogy végezni fog a pilótával, ha a jordániai kormány nem enged szabadon egy halálra ítélt, bebörtönzött iraki dzsihadistát.

Közben Barack Obama is reagált az ügyre Washingtonban.

A jordániai harci pilóta megégetéséről készült videó az Iszlám Állam gonoszságát és barbárságát bizonyítja, és ha hitelesnek bizonyul a felvétel, az megkettőzi a globális koalíciónak a terrorszervezet legyőzése iránti eltökéltségét. Ezt a szervezetet nem érdekli más, csak a halál és a pusztítás

– mondta az amerikai elnök, aki szerint bármilyen ideológia alapján is cselekszik a terrorszervezet, az kudarcot vallott.

Bernadette Meehan, a Fehér Ház Nemzetbiztonsági Tanácsának szóvivője azt is hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államok szolidáris Jordániával, erőteljesen elítéli az Iszlám Állam cselekedeteit, és sürgeti a terrorszervezet által fogva tartott túszok haladéktalan szabadon bocsátását. Azt is elárulta, hogy az amerikai hírszerzés már dolgozik a felvétel hitelességének megállapításán.

Úgy tudni, Abdalláh jordániai király a pilóta kínhaláláról készült videó közzétételét követően megszakította amerikai látogatását. Emellett ammáni források szerint Jordánia szerdán kivégzi a halálra ítélt, bebörtönzött iraki dzsihadista foglyát. A Szajjida ar-Risávi ügyében hozott halálos ítéletet már hajnalban végrehajtják. Az iraki terrorista nőt a jordán fővárosban 2005-ben elkövetett merényletekben való részvétele miatt ítélték el. 

Rovatok