Index Vakbarát Hírportál

Fidzsi kiveszi zászlajából a Union Jacket

2015. február 3., kedd 13:24

A Fidzsi-szigeteken, az egykori brit gyarmaton kiveszik az ország nemzeti zászlajából az Egyesült Királyság zászlóját, a Union Jacket, amelyet a csendes-óceáni térséget jobban jellemző jelképpel váltanának fel – írja az állam kormányfője nyomán az MTI.

Voreqe Bainimarama, aki a zászló megváltoztatásának tervéről először 2013 szilveszterén mondott üzenetében beszélt, hivatalosan megerősítette e szándékot, amikor megnyitott egy jogvédő irodát a főváros, Suva közelében.

Azt hangoztatta, hogy az elmúlt két évben az állam első demokratikus választásának megtartásával voltak elfoglalva, az új demokrácia megvalósulásával pedig folytatni lehet azt a programot, amelyet 2013 elején meghirdettek, hogy egy olyan jelképet fogadjanak el, amely nagyobb összhangban van a 21. századba vezető törekvéseikkel.

„Ki kell cserélni jelenlegi zászlónkon az idejétmúlt, nem időszerű jelképeket, beleértve a gyarmati múlthoz köthetőket. Az új zászlónak modern és valóban független nemzetként kell tükröznie Fidzsi jelenlegi helyét a világban” – mondta a miniszterelnök. Hozzátette, hogy a jelenlegi zászló a britek, a volt gyarmatosítók jelképe, a 21. században már nem vonatkozik a Fidzsin élőkre.

Fidzsit 1874-ben gyarmatosította Nagy-Britannia. A Csendes-óceán déli részén elhelyezkedő állam 1970. október 10-én vált függetlenné. Az ország azóta is használja azt a nemzeti zászlót, amelyben kék mezőben a bal felső sarokban volt a Union Jack és mellette a gyarmati időket idéző pajzs. Az újat várhatóan az október 10-i nemzeti ünnepen vonják majd fel először.

Rovatok