Index Vakbarát Hírportál

Gumilövedékkel lőtték a lengyel bányászokat

2015. február 3., kedd 23:26

Súlyos összecsapás tört ki a lengyel bányászok és a rendőrség között, a rendőrök gumilövedéket is bevetettek egy bányásztüntetésen, amelyet kedd este a sziléziai Jastzrebi Széntársaság székhelye előtt tartottak, írja az MTI. Több ember megsérült, mintegy tíz tiltakozót letartóztattak, és megrongálódott az eseményekről tudósító lengyel köztévé felszerelése is.

A tüntetők a bérek befagyasztása ellen tiltakoznak, az összetűzést pedig az okozta, hogy a mintegy ezer fős tömegből kivált egy csoport, és az ajtót betörve megpróbált behatolni az épületbe. A tüntetők között állítólag nemzeti radikálisok és futballszurkolók is voltak, akik petárdákkal, kövekkel és nagyméretű csavarokkal dobálták meg a rendőrséget.

A bányászszakszervezet elhatárolódott az erőszakos tüntetőktől, ugyanakkor a gumilövedékek alkalmazását is kifogásolta. A bányászok és a munkaadó hétfőn elindított tárgyalásait az összecsapás miatt felfüggesztették.

A 26 ezer embert foglalkoztató Jastzrebi Széntársaság az Európai Unió egyik legnagyobb kokszgyártó társaságának, a JSW csoportnak a része.

A bányászok már múlt szerda óta sztrájkolnak, fő követeléseik:

A cég ennek keretében

A sztrájkhoz hétfőn más sziléziai bányatársaságok dolgozói is csatlakoztak, így az összes sziléziai bányában zajlanak a tiltakozási akciók – ezeket utcai tüntetések és útelzárások kísérik.

A sziléziai bányákban már január közepén is tartottak egy tíznapos sztrájkot, amiért a kormány a legnagyobb lengyel bányacég, a KW tizennégy bányájából négyet bezáratott volna. A bányászszakszervezettel akkor Ewa Kopacz miniszterelnök tárgyalt, végül – a katolikus egyház közvetítésével – a KW alapos átszervezésében állapodtak meg, a bányabezárást pedig elnapolták. A januári bányászsztrájkot támogató Szolidaritás szakszervezet azóta is országos sztrájkkészültségben áll.

Rovatok