Index Vakbarát Hírportál

Késsel támadt egy férfi francia katonákra

2015. február 3., kedd 17:17

Egy késsel támadt rá egy férfi három katonára a franciaországi Nizzában, a zsidó kulturális központnál, írja a bbc.co.uk. Két katona könnyebben megsérült.

A támadás a város központjában történt, a támadóval volt még két ember, akik elmenekültek a helyszínről, de a késelőt elfogta és letartóztatta a rendőrség. Az elfogásban két biztonsági őr, és egy járókelő segített. A férfinél két kést is találtak. Az egyik rendőr a karján, a másik az arcán sérült meg.

A katonák arra az épületre vigyáztak, amely otthont ad többek között a Radio Shalomnak, és a zsidó szövetségnek. A támadó családneve szintén Coulibaly, ahogy a párizsi terrortámadások egyik elkövetőjének, aki négy embert ölt meg egy kóser boltban.

A támadónak a város polgármestere szerint már volt dolga a rendőrséggel, miután az egyik helyi tömegközlekedési járművön megtámadta a vezetőt, írja az MTI. Egyelőre az sem ismeretes, hogy labilis idegállapotú személyről vagy pedig terroristáról van szó. A belvárosi térfigyelő kamerák rögzítették a támadást, a felvételeket már vizsgálják a hatóságok.

A rendőrök egy második embert is őrizetbe vettek a késeléssel kapcsolatban. Az illető nem vett részt a támadásban, de együtt látták a támadóval egy villamoson néhány perccel a késelés előtt.

A nizzai polgármester a France Info hírrádióban elmondta, hogy Coulibalytól a villamoson egy ellenőr hiába kérte a jegyét, nem volt nála. A férfi kifizette a jegy árát, de a személyi igazolványát nem volt hajlandó megmutatni, hanem hirtelen leszállt a járműről és a katonák felé indult.

Az I-télé úgy értesült, hogy a támadót néhány nappal ezelőtt a török hatóságok toloncolták haza az isztambuli repülőtérről. Január 28-án a Franciaországhoz tartozó Korzika szigetén, Ajaccióban szállt fel egy Törökországba tartó repülőgépre. Azzal hívta fel magára a határőrség figyelmét, hogy csak egy irányba szóló jegye volt, visszautat nem tervezett. Miután ezt a határőrség jelezte a titkosszolgálatoknak, azok értesítették a török társszerveket, amelyek a férfi azonnali hazatoloncolásáról döntöttek. Coulibalyt hazatértét követően kihallgatták a francia titkosszolgálatok, de a férfi semmilyen olyan információval nem szolgált, amely miatt eljárás indulhatott volna ellene.

Rovatok