Index Vakbarát Hírportál

Tüntetők ostromolták a kijevi elnöki hivatalt

2015. február 3., kedd 17:38 | aznap frissítve

Több száz tüntető vette ostrom alá az ukrán elnök hivatalát Kijevben kedden, írja az MTI a TASZSZ információira hivatkozva. Az orosz hírügynökség szerint a tüntetők áttörték az ukrán nemzeti gárda kordonját, és már a konferenciaterem felé haladnak.

Az ukrán rendőrség viszont az esti órákban cáfolta az ostromról megjelent híreket. A belügyminisztérium az Interfax Ukrajina hírügynökség érdeklődésére közölta, hogy mintegy 50 demonstráló vett részt a hatóságok által engedélyezett megmozduláson az elnöki hivatal előtt. A tüntetők a hadiállapot bevezetését követelték Petro Porosenko ukrán elnöktől.

A fővárosi rendőrkapitányságon elmondták, hogy a demonstrálók nem voltak hajlandók bemenni a hivatal fogadóhelyiségébe, ahol követeléseiket írásban leadhatták volna, hanem a zárt területen lévő konferenciaterem felé indultak, azonban a rendőrök feltartóztatták őket. „Nem volt semmiféle ostrom, sem őrizetbe vétel, sem sérülések a megmozdulás során” – szögezte le a kijevi rendőrség.

Az orosz hírügynökségi beszámolók szerint a tüntetők az alábbiakat követelik:

Közben a szakadárok lelőtték az ukrán légierő egyik gépét Luhanszk megyében. Ihor Plotnickij, az önhatalmúlag kikiáltott "népköztársaság" vezetője előbb arról beszélt, hogy feltehetően egy Szu-25 típusú harcirepülőgép zuhant le Irmino település közelében, és keresik a pilótáját. Később azt jelentették be, hogy egy pilóta nélküli repülőt lőttek le.

Korábban Eduard Baszurin, a "Donyecki Népköztársaság" "védelmi minisztériumának" szóvivője megerősítette, hogy az ukrán légierő egy másik repülőgépét is lelőtték, néhány nappal ezelőtt pedig a szakadárok egy katonai helikoptert lőttek le.

Ezalatt Rebecca Harms, az Európai Parlament zöldpárti frakciójának társelnöke Brüsszelben azt mondta: „Véget kell vetni a további kelet-ukrajnai vérontásnak, és most különösen fontos, hogy elejét vegyék a tragédia bekövetkeztének a stratégiailag fontos Debalceve környékén". Szerinte a minszki tűzszüneti megállapodások nem váltják be a hozzájuk fűzött reményeket. Úgy látja, arra lenne szükség, hogy az EU és az Egyesült Államok tisztázza a moszkvai vezetéssel az orosz szándékokat, és azt kellene elérni, hogy Moszkva ne akadályozhassa az ENSZ határozott és hathatós fellépését.

Amerikai fegyverek Ukrajnába

A The Wall Street Journal keddi számában azt írta, az amerikai kormány Javelin típusú tankelhárító rakéták, kézi lőfegyverek és lőszer Ukrajnába szállítását mérlegeli. Az amerikai lap szerint a Pentagon már régóta javasolja, hogy védelemre használható halált okozó eszközök is kerüljenek az ukrán kormányerőknek nyújtott amerikai támogatásba, ám a közelmúltig a Fehér Ház csekély érdeklődést mutatott a lépés iránt, mert az eszkaláció elkerülésére és a Vlagyimir Putyin orosz elnökkel való konfrontáció elkerülésére törekedett.

A kelet-ukrajnai harcok kiújulása miatt azonban a Fehér Ház és a katonai vezetés újra mérlegelni kezdte ezt a lehetőséget, amelyet elsőként Susan Rice nemzetbiztonsági tanácsadó vetett fel. A vita középpontjában az a dilemma áll, hogy vajon a "halált okozó védelmi fegyverek" az oroszbarát fegyveresek támogatásának csökkentésére, avagy növelésére ösztönzik-e Putyint.

Rovatok