Index Vakbarát Hírportál

Kit érdekel, ha Mexikóban ellopnak három teherautót?

2015. február 4., szerda 10:10

Ismeretlen tettesek elloptak három, radioaktív anyagokat szállító teherautót a délnyugat-mexikói Salamancában, a rettentően veszélyes, ipari felhasználásra szánt irídium-192 izotópot (az MTI közlése alapján eddig kobalt-192-t írtunk, de egy kedves olvasó felvilágosított, hogy olyan nincs) szállító járművekre néhány órával később mintegy 250 kilométerre, Tizayucában bukkantak rá. A szállítmány sértetlen maradt. 

A hatóságok szerint már magával a szállítmánnyal sem volt minden rendben, a radioaktív anyagok szállítására ugyanis a fuvarozócégnek nem volt engedélye. A sugárzó izotópot speciális védőburkolatban szállították, szakértők szerint a radioaktív anyag csak a burkolat eltávolítása vagy megrongálódása esetén jelenthetett volna egészségügyi kockázatot.

Mexikóban 2013 decembere óta ez a negyedik eset, hogy radioaktív anyagot szállító teherautót ellopnak. Mindegyik szerencsésen végződött, nem járt súlyosabb következményekkel a természetre, illetve a lakosságra nézve. Szakértők szerint úgy eshetnek meg ezek a furcsa autólopások, hogy a vaskos járműveket pénzszállítónak nézik, ellopják, majd csalódottan veszik észre, hogy egy fitying sincs a raktérben, ezért inkább otthagyják az út szélén.

Rovatok