Index Vakbarát Hírportál

Nem irtott csótányt a vegán étterem, mert nem akarták bántani az állatot

2015. február 4., szerda 20:02

Mi történik egy étteremben, ha csótányt talál a személyzet? Gyors gyilkosság, esetleg egy rovarirtó kihívása, és teljes hírzárlat a vendégek felé. De mi a helyzet akkor, ha ez egy vegán étteremben fordul elő?

Khanh Hoang, a canberrai Kingsland vegán étterem tulajdonosa a múlt héten talált néhányat a kellemetlen rovarból, de nem volt hajlandó kiirtani őket, mert az állatok legyilkolása ellenkezett volna a nézeteivel. Ez viszont az élelmiszer-biztonsági előírásokkal ellenkezett, amiért az éttermet 12 ezer ausztrál dollárra (2,5 millió forintra) büntették.

Az állatvédők véleménye egyébként megoszlik csótány-ügyben. A Vice cikke idézi például Nicholas Kristofot, akitől megkérdezték, mennyire aggasztja a csótányölés morális vetülete, de a válasza két szó volt: „nem nagyon”.

A PETA nevű állatvédő szervezet ennél jóval következetesebb, és a csótányokra is azokat az elveket vonatkoztatja, mint bármelyik másik élőlényre. Ők természetes módszereket ajánlanak, például a babérlevéllel védekezést, ezek azonban a szakemberek szerint nem túl megbízható módszerek. Márpedig ha az elején megengedők vagyunk, néhány hónap alatt könnyen több százezresre nőhet a gyorsan szaporodó csótánypopuláció.

Hoang mindenesetre végül meggondolta magát, és a bíróságra már a csótánytalanított konyha képeivel érkezett.

Rovatok