Index Vakbarát Hírportál

Nagy a hajsza a brit újságírók forrásai után

2015. február 4., szerda 18:15

Az elmúlt három évben 19 rendőrségi szerv összesen 608-szor szerette volna a terrorellenes szabályozás segítségével kiadatni az újságírók bizalmas forrásait Angliában, kormányzati szivárogtatástól tartva. 34-szer voltak kíváncsiak az újságírók emailjeire és telefonbeszélgetéseire is, és 82 újságíró és 242 forrás közötti kommunikációba néztek bele.

A fenti adatok Sir Anthony May jelentéséből derülnek ki. Őt David Cameron angol miniszterelnök bízott meg azzal, hogy felderítse a rendőrség gyakorlatát az újságírói források kezelésében. A biztos tavaly októberben kezdett el vizsgálódni, miután a rendőrség a vizsgálati hatásköröket szabályozó törvényt (Ripa) arra használta fel, hogy felkutassa a Mail on Sunday egyik forrását. A kérdéses sztori Chris Huhne-ról szólt, akit még miniszterként azért csuktak le, mert a feleségével akarta elvitetni gyorshajtásért járó büntetőpontjait.

A lehallgatásügyi biztos szerint a rendőrség „nem vette eléggé figyelembe a szólásszabadságot”, a belügyminisztériumi irányelvek pedig nem nyújtanak elég védelmet a forrásoknak. A Ripa értelmében jelenleg egy főtiszt engedélye is elég ahhoz, hogy a nyomozók megtudhassák, milyen számot hívott és kinek írt emailt egy újságíró. Arra nincs lehetőségük, hogy a kommunikáció tartalmába is belelássanak, de a forrás kilétének kiderítéséhez már ez is elég lehet.

Amikor a Ripa ilyen szabadon értelmezett használata tavaly kiderült, a média azzal vádolta a hatóságokat, hogy ezzel megkerülték a rendőrséget és bűnügyi bizonyítékokat szabályozó törvényt (Pace), amely értelmében az újságírók bíróság előtt harcolhatnak a rendőrség ilyen kéréseivel szemben.

Az újságírói források bizalmasságának védelme kritikus fontosságú a szabad sajtó garantálása érdekében egy demokratikus társadalomban

– mondta May. Az általa vizsgált kérelmek nagy része nem felelt meg a szükségesség és arányosság elvének, a biztos szerint ezért a rendőrségnek csak bírói felhatalmazással kellene lehetővé tenni az ilyen adatszerzési akciókat.

A rendőrségi főtisztek szövetsége (ACPO) szerint a rendőrség elkötelezett, hogy egyensúlyt tartsanak fent a törvény és annak alkalmazása között, ezért létrehoznak egy etikai bizottságot a témában. Ezen kívül törvényi változtatásokra is szükség lehet a biztos javaslatainak kivitelezéséhez, de az adatmegőrzést és vizsgálati hatásköröket szabályozó törvény jövő végén egyébként is lejár, így a választások után mindenképpen felül kell majd vizsgálni.

Rovatok